Din această toamnă, începe pregătirea din fonduri europene a peste 250 de elevi şi studenţi care vor să urmeze cariera de medic ortoped. Proiectul este coordonat de profesorul Gheorghe Burnei
Peste 150 de studenţi la Medicină şi 100 de elevi vor beneficia de cursuri de practică în ortopedia şi traumatologia pediatrică, în cadrul unui program finanţat din fonduri europene. Tinerii vor fi recompensaţi cu subvenţii, iar cei mai buni vor primi şi premii în bani. Proiectul este finanţat din fonduri europene şi cofinanţat din veniturile spitalului. „Avem deja foarte multe cereri din partea studenţilor, inclusiv din partea unor studenţi străini. O să îi primim şi pe ei ”, ne-a spus profesorul Gheorghe Burnei.
Intră în sălile de operaţie doar cei mai buni
În privinţa elevilor, selecţia se va face în ordinea înscrierilor, iar studenţii vor fi selectaţi şi dintre cei aflaţi acum în stagii de practică în spital. „Îi vom învăţa practic noţiunile esenţiale de sutură şi noduri chirurgicale, pentru că în această specialitate sunt foarte multe tipuri care trebuie făcute. Mai întâi, aceste tehnici vor fi făcute pe mulaje, iar cei mai buni vor intra şi în sălile de operaţii”, ne-a mai povestitit medicul Gheorghe Burnei.
Premii şi subvenţii
Într-o primă fază, 60 de studenţi vor beneficia de aceste cursuri, începând din luna septembrie. La final, ei vor da două teste, unul teoretic şi unul practic. Se vor acorda trei premii şi două menţiuni în bani: premiul I - 2.250 de lei, premiul al II-lea - 1.500 de lei, premiul al treilea - 750 de lei, iar menţiunile - 375 de lei fiecare. De asemenea, fiecare student participant la stagiu beneficiază de o subvenţie de 1.000 de lei. Proiectul „Consiliere, orientare profesională şi elemente de practică în ortopedia şi traumatologia pediatrică” este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013 - Investeşte în Oameni!” Înscrierile se vor face pe site-ul dedicat proiectului, practicaortopedicapediatrica. ro care va fi lansat pe 20 iulie.
Cofinanţare din chiriile plătite de agenţi economici în spital
Proiectul de la „Marie Curie” este unul dintre puţinele care există în spitalele din Bucureşti. „Am încercat în mai multe mandate să accesăm fonduri europene pentru pregătirea viitorilor medici, însă este pentru prima dată când am primit şi cofinanţarea de la spital”, ne-a declarat profesorul Gheorghe Burnei. Banii pentru cofinanţare (42.000 de lei) au provenit din veniturile spitalului. „Spre exemplu, avem în spital vreo 10 aparate de cafea, pentru 1 mp ne dau 50 de euro”, ne-a declarat managerul Daniel Buzatu, care e mulţumit că datorită fondurilor europene pot forma în spital o pepinieră de viitori medici. „Din 20 de medici, dacă rămân 3-4 în spital, care sunt şi medici cu vocaţie, e bine. Pentru că asta e miza: să găsim viitorii medici care au vocaţie”, mai spune Daniel Buzatu.