Pentru Huawei, Trump înseamnă Moartea, iar Biden – Reanimarea

Pentru Huawei, Trump înseamnă Moartea, iar Biden – Reanimarea

Administrația Trump a acuzat Huawei de furt de proprietate intelectuală în formă continuată și consideră că firma chineză reprezintă un pericol pentru securitatea națională.

Beijingul își folosește echipamentele pentru a fura date care trec prin serverele sale, afirmă Washingtonul.

La începutul anului, experții erau convinși că firma din Shenzen, prezentă deja în peste 170 de țări, va domina lumea 5G - a cincea generație de comunicații wireless - pentru ani de zile de acum încolo.

Huawei este de ani de zile producătorul nr. 1 în lume de echipamente de rețele, însă, începând cu al doilea trimestru al anului acesta, a devenit și primul producător mondial de smartphones-uri, întrecând Samsung.

Ne puteți urmări și pe Google News

Așadar, Huawei domină ambele capete ale lanțului de aprovizionare, arată o analiză realizată de Gatestone Institute.

Este totuși puțin probabil ca firma chineză să își poate menține avansul în ambele domenii, dat fiind că trece printr-o gravă penurie de cipuri.

Cauza acestei crize o reprezintă administrația Trump. Din 16 mai, anul trecut, Departamentul american al Comerțului a înscris Huawei în așa-numita sa Entity List.

Acest lucru înseamnă că, fără o aprobare expresă a Biroului de Industrie și Securitate, nici o companie americană nu are dreptul de a vinde sau a concesiona sub licență către Huawei produse și tehnologie cuprinse în Reglementările de Export ale Administrației SUA.

La început, administrația Trump a emis câteva derogări – de natură să-i servească în cadrul negocierilor pentru un acord comercial cu China – însă în ultima vreme a înăsprit regulile și a emis altele noi, scrie Gatestone.

Rezultatul acestei politici este că firmele producătoare de cipuri nu mai aprovizionează Huawei cu semiconductori.

Interdicția nu a privit doar companiile din Statele Unite. Departamentul Comerțului și-a extins în mai regulile cerând întreprinderilor străine să obțină o licență de export înainte de a vinde către Huawei sau către filiale ale acesteia, precum HiSilicon, cipuri fabricate cu echipamente americane.

Această interdicție de mare anvergură a obligat producătorii asiatici, precum Samsung sau SK Hynix să întrerupă aprovizionarea Huawei.

Mai mult, TSMC (Taiwan Seminconductor Manufacturing Co.) nu mai fabrică chipseturi Kirin pentru Huawei.

Reglementările Statelor Unite sunt atât de vaste încât nici măcar Seminconductor Manufacturing International Corp., cel mai mare producător de cipuri din China, nu mai primește comenzi de la Huawei.

Analiștii industriali apreciază că Huawei va rămâne fără stocuri de cipuri pentru telefoane undeva pe la jumătatea anului viitor, unii spunând chiar că mai devreme.

Estimările de vânzări reflectă această epuizare de stocuri. Huawei a estimat că va expedia 50 de milioane de telefoane anul viitor. O scădere drastică față de cele 190 de milioane pe care analiștii o prevăzuseră inițial și cele 240 de milioane vândute anul trecut.