Pentru fiecare salariu încasat de un angajat, acesta, împreună cu patronul achită statului 80% din venit, în fiecare lună, potrivit unui studiu Accace, conform căruia România este statul din zonă care percepe cele mai mari taxe angajaţilor şi angajatorilor, după Ungaria.
La nivelui zonei Europei de Sud-Est Ungaria este statul în care atât angajatorul, cât şi angajatul plătesc cele mai mari taxe către stat aferente contractului de muncă, acestea depăşind, în medie, cumulat, salariul net.
Studiul Accace a fost realizat în lunile noiembrie şi decembrie în şase ţări din regiune: România, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Polonia şi Slovacia.
Cel mai mic nivel al taxelor este în Bulgaria
Pentru compararea valorii taxelor datorate către stat în cazul contractelor individuale de muncă, în toate ţările analizate, s-a luat în calcul un salariu net de 1.000 de euro. Raportat la această valoare, Ungaria este ţara în care se plătesc cele mai mari contributii - pentru un angajat cu salariul net de o mie de euro, statul primeşte contribuţii de peste 1.000 de euro (107%).
Ungaria este urmată, cu valori apropiate, de către România (82% din salariul net), Cehia (81%) şi Slovacia (80%). Un volum substanţial mai mic de contribuţii este plătit în cazul Poloniei (68%) şi Bulgariei (43%).
Primele trei ţări cu cele mai ridicate contribuţii din partea angajatului sunt: Ungaria (60,82%), România (42,57%) şi Polonia (41,40%), în timp ce primele trei ţări cu cele mai ridicate contribuţii din partea angajatorului sunt: Cehia (46,58%), Ungaria (45,83%) si Slovacia (45,78%).
România, campioană la numărul de taxe Într-un top al ţărilor privind numărul total de contribuţii (angajat şi angajator), România ocupă primul loc (10), urmată, la egalitate, de Ungaria. Pe locul doi se află Bulgaria (8).
În ceea ce priveşte tipul celor mai ridicate contribuţii către stat, cumulate la nivelul tuturor celor şase ări analizate, primele trei sunt asigurările sociale plătite de către compania angajatoare, impozitul pe venit, datorat de către angajat, şi asigurările sociale suportate de asemenea de către angajat.
În toate ţările, contribuţiile sociale aferente companiei sunt cele mai ridicate, singura excepţie fiind Bulgaria, unde impozitul pe venit este mai ridicat. În România, cele mai ridicate contribuţii pe care un angajator trebuie să le plătească sunt asigurările sociale şi sănătatea, iar pentru angajat impozitul pe venit şi contribuţiile sociale.