Pensionarii, numarati de politie

Din luna aprilie, taloanele de pensii ale celor care nu vor fi gasiti acasa vor fi lasate in cutiile postale.

Evidenta Populatiei va transmite, lunar, listele cu persoanele aflate in viata.   Pensionarii care sunt nevoiti sa astepte postasul in fiecare luna, pentru a semna cand primesc taloanele de pensii, vor scapa de aceasta corvoada pana in aprilie, dupa cum spune Mihai Seitan, presedintele Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).

„Noi vom primi datele personale ale pensionarilor lunar, de la Serviciile de Evidenta a Populatiei. Legat de taloanele de pensii, ele vor veni in continuare prin intermediul postasilor, doar ca acestia le vor putea lasa in cutiile postale”, spune Mihai Seitan. Pana se rezolva problemele, mii de varstnici ar putea ramane fara drepturile banesti din cauza ca nu si-au ridicat taloanele de pensii.

Este vorba despre cei care primesc indemnizatiile prin cont curent sau card si care sunt obligati, de la 1 septembrie 2006, sa primeasca acasa taloanele, de la postasi. In cazul in care factorul nu ii gaseste, cupoanele se intorc la Casele Judetene de Pensii. Dupa trei luni, autoritatile blocheaza platile, considerand ca pensionarul a decedat.

Ghisee speciale pentru recuperarea taloanelor

In Bucuresti, conducerea Casei de Pensii a decis amenajarea unor ghisee speciale pentru taloane, in scopul evitarii aglomeratiei. „Functioneaza de luni pana miercuri, intre orele 8.30 si 16.30, exceptie facand ziua de joi, cand sunt deschise pana la 18.30”, a explicat directorul adjunct al Casei de Pensii a Municipiului Bucuresti, Costel Nedelcu. Acesta a mai adaugat ca informarea oamenilor este facuta uneori chiar de angajatii bancilor partenere. „Mai vin cei de la BCR si explica ce si cum trebuie facut, iar pensionarii au chiar ocazia sa completeze o cerere de card.”

Desi ghiseele au fost amenajate de aproape doua saptamani, angajatii spun ca pensionarii inca se mai ingramadesc dupa vechiul program de audiente: luni si joi. Pe holul institutiei, la ghiseul sectorului 4, e zarva. Nemultumirile curg garla. „Explicatii peste explicatii. Ne-am saturat”, se plange intr-un batic o doamna.

Din alt colt, o lamurire pluseaza: „Daca nu primesti talonul acasa, vii aici sa ti-l iei. Numai sa nu treaca trei luni, o sa zica ca esti mort si ramai fara bani. E asa de greu?”. Cineva contreaza: „Eu nu mi l-am ridicat de mult timp si mi-a intrat pensia la CEC”. Raspunsul nu ezita sa apara si sa trezeasca ingrijorarea printre cei de fata: „Poate ramaneti fara pensie luna asta. Cine stie?”

Rudele au incasat remuneratia decedatului

De la inceputul anului, circa 40.000 de pensionari din intreaga tara, din cei 520.000 care isi primesc banii pe card sau prin cont curent, au fost nevoiti sa stea la cozi la Casele de Pensii pentru a-si recupera taloanele. Pe de alta parte, presedintele CNPAS spune ca au fost si cazuri in care rudele unor pensionari decedati au continuat sa primeasca pensia pe card, desi nu mai aveau acest drept. variante

Variante

Banci partenere

La ora actuala, Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale a incheiat conventii cu sapte banci, prin intermediul carora pensionarii isi pot ridica drepturile banesti. Acestea ofera atat posibilitatea deschiderii unor conturi, dar au si variante de carduri pentru varstnici.

Este vorba despre:

> Banca Comerciala Romana (comisionul de retragere a banilor de pe card este 0)

> CEC (comisionul de retragere a banilor de pe card este 0)

> Bancpost

> Banca Comerciala Carpatica

> Banca Romana de Dezvoltare

> Procredit Bank

> Banca Transilvania

LA USA

Banii direct de la postas

Varstnicii care doresc ca indemnizatia sa le vina acasa, prin intermediul postasului, nu trebuie sa faca nicio cerere speciala. Atat taloanele de plata a drepturilor banesti, cat si banii sunt distribuiti lunar de Casele teritoriale de Pensii, prin intermediul Companiei Nationale Posta Romana. Singura problema este ca pensionarii trebuie sa astepte postasul acasa. Cei care isi iau banii prin cont curent sau card si doresc sa revina la varianta prin posta, trebuie sa faca o solicitare la Casele de Pensii de care apartin.  

ALTERNATIVA

Pensia prin cont curent sau card

Persoanele care vor sa-si ia pensia prin cont curent sau de pe card pot opta pentru una dintre bancile care au incheiat pana acum conventii cu CNPAS. Contul se deschide pe numele pensionarului sau a reprezentantului sau legal, la solicitarea acestuia. Dupa ce isi deschide contul, pensionarul trebuie sa trimita apoi o cerere la Casa Teritoriala de Pensii de care apartine, pentru ca banii sa fie virati la banca. In general, conturile se deschid la unitatile bancii din raza teritoriala a casei de pensii, in a carei evidenta se afla pensionarul respectiv.