PENSIILE SPECIALE înseamnă un EFORT FINANCIAR uriaş pentru fiecare român. CIFRE FABULOASE

Toţi contribuabilii din România au cotizat obligatoriu cu peste 70 de milioane de euro la pensiile speciale încasate în primele şase luni ale acestui an de peste 8.600 de pensionari din rândul magistraţilor, piloţilor din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, diplomaţilor şi parlamentarilor. În primul semestru, contribuabilii au virat, prin taxele şi impozitele plătite la stat, de peste trei ori mai mulţi bani la pensiile speciale decât bugetul asigurărilor sociale, din care li se plătesc pensionarilor cotele de pensie cuvenite doar în funcţie de cât au contribuit efectiv la pensii, la fel ca restul românilor.

Toţi contribuabilii din România au cotizat obligatoriu cu peste 70 de milioane de euro la pensiile speciale încasate în primele şase luni ale acestui an de peste 8.600 de pensionari din rândul magistraţilor, piloţilor din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, diplomaţilor şi parlamentarilor. În primul semestru, contribuabilii au virat, prin taxele şi impozitele plătite la stat, de peste trei ori mai mulţi bani la pensiile speciale decât bugetul asigurărilor sociale, din care li se plătesc pensionarilor cotele de pensie cuvenite doar în funcţie de cât au contribuit efectiv la pensii, la fel ca restul românilor, conform economica.net.

 

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că dorește să corecteze inechităţile din sistemul de pensii şi a făcut referire, printre altele, la pensiile de serviciu (sau speciale, aşa cum sunt cunoscute de majoritatea oamenilor) care ajung şi la 40.000 de lei pe lună. Ministrul de resort a spus recent la Romania TV că, pe baza datelor pe care le are de la Institutul Naţional de Statistică, "100.000 de pensii speciale au echivalentul a patru milioane de pensii ale românilor de rând". Ulterior, INS a negat că ar avea date centralizate despre numărul beneficiarilor de pensii speciale,  deci nimeni nu ar fi putut transmite informații în acest sens.

 

Cea mai mare pensie specială plătită de Casa Naţională de Pensii ajunge la aproape 41.000 de lei brut lunar, potrivit informaţiilor pe care instituţia le-a comunicat la solicitarea ECONOMICA.NET. Aproape 38.000 de lei din valoarea pensiei încasate de pensionarul de lux este suportată însă de la bugetul de stat, alimentat din taxele plătite obligatoriu de fiecare român şi firmă din această ţară. De fapt, pensionarului i se cuvine o pensie de nici 3.200 lei pe lună, doar în baza contribuţiei sale la bugetul asigurărilor sociale.

 

Conform unei atente analize a economica.net, există și date concrete legate de aceste pensii. Prin urmare, în luna iunie, peste 8.600 de persoane aflate în evidenţa Casei Naţionale de Pensii (CNPP) au încasat pensie de serviciu, conform informaţiilor transmise de instituţie. De acest privilegiu, reglementat printr-o serie de legi, beneficiază foşti procurori, judecători, grefieri, personal civil navigant din aviaţia civilă, auditori publici externi ai Curţii de Conturi, personal diplomatic şi consular, parlamentari. Numărul acestora a crescut constant din ianuarie până în luna iunie, arată datele comparate de Economica.

 

Peste 70 milioane de euro am plătit cu toţii, obligatoriu, în primele şase luni ale anului 2017 pentru pensiile speciale din evidenţa Casei Naţionale de Pensii.

 

În primul semestru al acestui an, am plătit obligatoriu doar de la bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor, 70,16 milioane de euro pentru pensiile speciale ale beneficiarilor aflaţi în evidenţa CNPP.

 

Datorită legiferării privilegiilor PE VIAȚĂ pentru pensionarii "de aur" ai României, suntem obligați să cotizăm.

 

O serie de legi oferă privilegii pe viaţă magistraţilor, parlamentarilor, personalului diplomatic şi consular, personalului civil navigant din aviaţia civilă, grefierilor, auditori publici externi ai Curţii de Conturi.

 

Suntem, fără să vrem, solidari la bunăstarea pensionarilor de lux.

 

Peste 318,25 de milioane de lei, adică mai bine de 70,16 milioane de euro. Atât au virat cumulat în primul semestru contribuabilii - prin taxele şi impozitele plătite la stat - la pensiile de serviciu ale pensionarilor din rândul procurorilor, judecătorilor, grefierilor, personalului civil navigant din aviaţia civilă, auditorilor publici externi ai Curţii de Conturi, personalului diplomatic şi consular, parlamentarilor, arată datele Casei Naţionale de Pensii.

 

Cât au plătit contribuabilii în fiecare lună pentru pensiile speciale ale românilor aflaţi în evidenţa Casei Naţionale de Pensii: Peste 51,59 milioane de lei - în luna ianuarie, peste 52,3 milioane de lei au plătit în februarie, peste 52,8 milioane de lei - în martie, peste 53,24 milioane de lei - în aprilie, peste 53,56 milioane de lei - în mai, peste 54,73 milioane de lei - în luna iunie.

 

Comparativ câţi bani s-au plătit de la bugetul asigurărilor sociale în primul semestru pentru beneficiarii de pensii speciale din "curtea" Casei Naţionale de Pensii: peste 14,16 milioane de lei - în ianuarie, peste 14,29 de milioane de lei - în februarie, peste 14,36 de milioande lei - în martie, peste 14,45 de milioane de lei - în aprilie, peste 14,5 milioane de lei - în luna mai, peste 14,54 milioane de lei - în iunie.

 

Sumele pe care le-am plătit de la bugetul de stat, dar şi de la bugetul asigurărilor sociale pentru beneficiarii pensiilor speciale au crescut lunar din ianuarie până în iunie, însă nesemnificativ, iar creşterea se datorează, în principal, sporirii numărului de beneficiari, rezultă din datele Casei Naţionale de Pensii, transmise în exclusivitate pentru Economica.

 

Informaţiile prezentate în acest articol se referă doar la beneficiarii pensiilor speciale din evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice. Numărul persoanelor care încasează pensie specială e însă mult mai mare, pentru că include şi beneficiarii de pensii de serviciu ai Mapn, MAI şi SRI.

 

Conversia lei - euro a fost făcută la cursul mediu BNR aferent perioadei ianuarie - iunie 2017, de 4.5361 de lei pentru un euro.