Chestiunea pensiilor speciale va fi rezolvată definitiv în perioada următoare, după ce legea votată recent în Parlament a căzut la Curtea Constituțională. Paul Stănescu, secretarul general al PSD, vine cu detalii.
Secretarul general al PSD, Paul Stănescu,. a dat asigurări că reforma pensiilor speciale va fi făcută, chiar dacă judecătorii de la Curtea Constituțională a României au declarat ca neconstituțională, recenta lege votată de Parlament.
PSD și PNL vor căuta soluții pentru noi prevederi ale legii care se referă la reforma pensiilor speciale, care să nu mai intre în conflict cu dispozițiile CCR.
„Decizia Curții Constituționale cu privire la legea pensiilor speciale arată că vom duce la capăt reforma, așa cum ne-am angajat. Legea va fi modificată și va fi pusă în acord cu observațiile pe care Curtea Constituțională le-a făcut cu privire la pensiile magistraților, în urma sesizării ÎCCJ. Angajamentul pe care PSD l-a luat, împreună cu partenerii de guvernare, este pentru reforme reale, palpabile, nu mimate doar de dragul populismului. Istoria pensiilor speciale, care durează de prea mult timp, va fi încheiată de actuala coaliție. Acest lucru demonstrează că alții, care s-au bătut cu pumnul în piept că vor rezolva această problemă, pur și simplu nu și-au dorit-o”, este declarația lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD.
Atac la AUR și USR
Politicianul de la PSD a mai ținut să lanseze și un atac spre AUR și USR, două partide care ar fi vrut să blocheze legea care se referă la pensiile speciale.
Această chestiune este foarte importantă pentru Guvernul Ciolacu, care insistă să primească cele trei miliarde de euro din PNRR, condiționate însă de reforma pensiilor speciale și a celor din sistemul public.
„Reamintesc că la sfârșitul lunii iunie, când am venit cu legea în Parlament, USR a votat împotrivă. La fel a făcut și AUR. Astfel, ipocrizia politică a celor care tot solicitau Parlamentului să susțină reforma pensiilor speciale este dezvăluită în toată splendoarea ei. Trebuie reamintit că, tot în luna iunie, coaliția de guvernare a eliminat și pensiile speciale ale parlamentarilor, altă marotă a Opoziției, care nu a făcut nimic bun nici în acest sens când a avut ocazia”, a completat Paul Stănescu.
Ce a decis CCR
În cursul zilei de miercuri, judecătorii de la CCR au decis să declare neconstituționale șase articole din legea care se referă la reforma pensiilor speciale.
După această decizie, specialiștii în drept constituțional de la PSD și PNL se vor pune de acord și vor propune un nou proiect de lege care să respecte ”la literă” deciziaCCR.
Deși pensiile speciale speciale ale magistraților aflate în plată nu pot fi recalculate, ele pot fi foarte ușor impozitate cu un procent care ar urma să fie stabilit.
„Curtea a reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare”, arată CCR, în comunicatul de presă emis după decizie.