Pensiile speciale, amânate din nou. Coaliția a decis să renunțe la convocarea parlamentarilor într-o ședință specială care să reglementeze noile măsuri fiscale și pensiile speciale.
Coaliția nu mai cheamă parlamentarii din vacanță, potrivit surselor Digi24. Pensiile speciale și măsurile fiscale vor fi amânate pentru această toamnă.
Guvernul așteaptă discuția cu Comisia Europeană
Modificările la legea pensiilor speciale, necesare după decizia Curții Constituționale, precum și pachetul de măsuri fiscale nu vor mai fi adoptate în această lună, așa cum fusese stabilit. Motivul invocat este faptul că autoritățile trebuie să discute cu Comisia Europeană înainte de a lua orice fel de decizie în aceste domenii sensibile.
Deși liderii Coaliției promiteau o sesiune extraordinară a Parlamentului în luna august, calendarul discuțiilor cu Comisia Europeană îi silește să reprogrameze agenda. Potrivit surselor citate, Comisia Europeană le-ar fi cerut oficialilor de la București să nu se grăbească cu amendamentele la legea pensiilor speciale fără o discuție cu Bruxellesul. După cum se știe, de această lege depind banii europeni alocați prin PNRR.
Amendamentele la legea pensiilor speciale, declarată parțial neconstituțională, vor fi finalizate în zilele următoare, urmând a fi trimise Comisiei, spun surse guvernamentale. Ulterior, în perioada 23-24 august, ministrul Muncii urmează să meargă la Bruxelles în vederea unei discuții aplicate cu oficialii europeni.
Una dintre modificăril se referă la majorarea procentului cu care ar putea fi impozitate pensiile speciale (stabilit inițial la 15%). Totuși, potrivit deciziei CCR, impozitul trebuie să se aplice tuturor pensiilor de serviciu și militare. Modificările vor fi adoptate în sesiunea parlamentară care începe în septembrie.
Boloș merge la Bruxelles pentru avizul pe deficit
Pe de altă parte, în ceea ce privește pachetul de măsuri fiscale, situația este asemănătoare. În aceeași perioadă, finalul lunii august, ministrul Finanțelor Marcel Boloș va merge la Bruxelles să prezinte ordonanțele de urgență pregătite de guvern și rectificarea bugetară, după care va avea și premierul Marcel Ciolacu o discuție cu Comisia despre deficitul bugetar. Abia după aceste întâlniri pachetul de măsuri fiscale va fi adoptat în Guvern.
„Probabil se vor aplica din octombrie”, spun surse guvernamentale, în legătură cu momentul în care vor intra în vigoare măsurile pe care PNL și PSD încă le discută.