Comisia Europeană ar fi de acord cu eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, cu condiția creșterii pensiilor mici și mărirea vârstei de pensionare.
Comisia Europeană ar fi de acord cu scoaterea procentului de 9,4% din PIB pentru pensiile din România, prevăzut în PNRR.
Pensiile din România. Ce a decis Comisia Europeană
Condițiile impuse sunt: mărirea pensiilor mici și mărirea vârstei de pensionare. Unele surse europene au spus că România trebuie să se grăbească cu reforma pensiilor.
„România trebuie să se grăbească cu reforma pensiilor. Nu suntem neapărat fericiți cu ceea ce se întâmplă, că nu vrem un mecanism de frânare, ci creșterea pensiilor mici și mărirea în timp a vârstei de pensionare. Doar așa am fi de acord cu scoaterea procentului de 9,4% din PNRR”, au spus pentru MEDIAFAX surse europene.
La întâlnirea celor trei miniștri cu reprezentanții Comisiei Europene, oficialii europeni au declarat că propunerile nu reprezintă măsuri structurale. Reprezentanții Comisiei vor garanții suplimentare pe limitarea cheltuielilor. Ei au mai spus că guvernele anterioare nu au respectat angajamentele asumate.
„Noi am arătat o flexibilitate, dar vrem garanții pentru viitor”, au mai precizat sursele europene.
Pensiile din România ar putea fi majorate
Guvernul de la București cere Comisiei Europene eliminarea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii, inclusiv cele speciale. Executivul dorește și majorarea deficitului bugetar de la 4,4 la 5,5 din PIB.
Deocamdată în baza datelor curente, se estimează o majorare a punctului de pensie cu 16,6% începând cu anul 2024. Cu această majorare, punctul de pensie ar urma să ajungă la 2.081 de lei. Conform legislației în vigoare, se ia 100% din rata inflației anuale medii și se adaugă la aceasta 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut.
Coaliția de guvernare ia în calcul și alte scenarii. Una dintre variante ar fi o majorare a pensiilor cu 20%, o cifră superioară celei inițial calculate. În cadrul Coaliției s-a ridicat și problema implementării creșterii în două etape, adică la 1 ianuarie și la 1 septembrie. Momentan, nu se știe dacă vârstă de pensionare va fi majorată.
Informațiile definitive despre creșterea reală a câștigului salarial vor fi făcute de către Institutul Național de Statistică (INS).