Pensiile private obligatorii, la adăpost

Majoritatea fondurilor româneşti de pensii private obligatorii au obţinut randamente excepţionale, în ciuda faptului că 2008 a fost un an al crizei, dar şi primul de pensii private, se arată într-un studiu realizat de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

Randamentul mediu ponderat a fost de 6,96%, net superior nivelului inflaţiei din aceeaşi perioadă, estimat la 4%- 4,5%.

Pe primul loc în acest clasament s-a plasat fondul de pensii administrat de ING, cu un randament de 9,81% pe an, urmat de fondul BT Aegon, cu o creştere de 7,04%. Potrivit CEO-lui ING Fond de Pensii, Emilia Bunea, compania a gestionat bine portofoliul prin faptul că în „perioadă negativă“ a Bursei (mai-iulie), ING nu a efectuat investiţii în acţiuni.

Ea a adăugat că fondul ING a păstrat o alocare foarte mică în acţiuni spre finele anului, când piaţa de capital s-a prăbuşit din cauza crizei financiare. Pe locul trei este AIG, cu un randament de 6,81%.

O parte din fondurile de pensii au înregistrat însă scăderi. Printre acestea se regăsesc Prima Pensie, cu -4,77%, şi BancPost, cu - 1,56%. În acelaşi timp, randamentul obţinut de fondul BRD a fost de numai 0,65%, după cum arată cifrele APAPR. Am bătut pieţele est-europene

Fondurile româneşti au mers mult mai bine decât cele din pieţe mult mai dezvoltate. Companiile din cele mai mari patru pieţe de pensii private obligatorii din regiune (Polonia, Ungaria, Croa- ţia şi Slovacia) au obţinut în 2008 rezultate negative, adică pierderi situate între -7% şi -15%.   Managerii de fonduri de pensii din România au sesizat perioada dificilă care urma să vină şi pe care o trăim acum şi şi-au putut reorienta rapid invesţiile către instrumente mai sigure şi mai puţin riscante, afirmă reprezentanţii fondurilor.

„Referitor la Croaţia şi Polonia, ţinând cont că fondurile de pensii funcţionează pe acele pieţe de circa 10 ani, cu randamente superioare ratei inflaţiei, este posibil ca fondurile respective să nu fi avut posibilitatea de a se replia în timp util, din diverse motive, către instrumente cu grad de risc mai scăzut sau care să diminueze efectele crizei“, ne-a declarat Anne-Marie Mancas, CFO Generali Fond de Pensii.

La finele lui 2008, cele 14 fonduri de pensii private obligatorii cumulau 4,03 milioane de participanţi.