Administratorii garanteaza doar suma depusa, din care se scade comisionul de administrare.
Temerea ca sistemul de pensii private va semana cu jocurile piramidale de gen Caritas sau FNI a fost contrazisa ieri, in cadrul unui seminar, de reprezentantii acestei piete.
Acestia au amintit ca in supravegherea sistemului de pensii private vor fi implicate patru entitati: Comisia pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP), depozitarul, auditorul si fondul de garantare a contributiilor in sistemul de pensii private.
„Ca depozitar de fonduri de pensii private, bancile sunt autorizate de Banca Nationala, deci exista inca un element de siguranta in acest sistem”, a spus Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
El a amintit ca teama oamenilor va fi inlaturata definitiv printr-o informare corecta. In aceasta saptamana, comisia va semna contractul cu firma de publicitate care va promova sistemul, iar in iulie va fi lansat.
Mircea Oancea a amintit ca nimeni nu se poate angaja, pe termen lung, sa garanteze un anumit randament la sfarsitul perioadei de contributie si ca sistemul garanteaza doar sumele depuse, din care se scad comisioanele de administrare. Cu alte cuvinte, pensia va fi mai mica decat banii pe care fiecare ii da la fond.
Asteptari mari
Activele fondurilor de pensii private obligatorii vor creste la 8,89 miliarde euro pana in 2016, iar numarul participantilor va ajunge de la 2,8 milioane in 2007 la 4,5 milioane in 2016, a spus Besim Jawad, directorul Interamerican.
De la 1 august aproape trei milioane de romani (pana in 35 de ani si optional pana in 45 de ani) vor opta pentru sistemul de pensii. Momentan, pentru pilonul II exista noua companii in diverse stadii de autorizare, iar pana in toamna numarul lor ar putea sa creasca la 10-12.
Comisioane
Pensiile facultative sufera
Pilonul trei de pensii (facultative) este pus la incercare de cele 15 comisioane care vor fi retinute din banii contribuabililor de catre administratorii fondurilor de pensii, potrivit unui material aparut in editia de saptamana aceasta a revistei „Capital”.
Pensiile facultative sunt accesibile incepand cu aceasta saptamana, dar comisioanele sunt calculate de fiecare societate in alt fel (lunar sau anual) si sunt raportate fie la activul net al fondului, fie la activul total. In ciuda faptului ca sunt asteptati, in 2007, aproximativ 200.000 de clienti la pensiile facultative, comisioanele pot determina un randament diminuat al investitiei, se mai arata in articolul aparut in „Capital”.