Pensiile în pericol în 2025. Peste doar câteva zile pensia a peste 4.000.000 de pensionari va crește. Cu toate acestea, există și probleme. Pentru a plăti pensii mai mari, România trebuie să se împrumute. Agenția Fitch a downgradat România, de la BBB- cu perspectivă stabilă, la BBB- cu perspectivă negativă.
Pensiile în pericol în 2025
Este ultimul rating posibil din categoria investment grade, care e un fel de certificat de bonitate a ţării, în faţa marilor investitori externi. Următorul rating de la Fitch Ratings este BB+, cu perspectivă pozitivă, primul rating aşa-numit junk.
La fel este și la celelalte două mari agenţii americane, Moody's şi Standard & Poor's. Dacă România trece pe junk, se va împrumuta mult mai scump şi cu sume de bani mult mai mici. Bucureştiul îşi alimentează plata pensiilor şi salariilor bugetare foarte mari din aceste împrumuturi.
Pensionarii riscă să primească mai puțini bani
Împrumuturile făcute de România pentru plata pensiilor pot fi plătite printr-o creștere controlată a inflației, ca să fie mai mulţi bani pe piaţă. Dar creșterea aceasta ar putea scade pensiile.
Pensionarii vor pierde bani, pentru că le scade puterea de cumpărare. Al doilea efect va fi acela că România se va împrumuta pentru plata pensiilor cu o dobândă și mai mare. Dacă România se va împrumuta tot mai mult și la dobânzi tot mai mari, datoria publică ar putea trece de pragul de 55%, de la care pensiile și salariile vor fi înghețate.
Datoria publică a ajuns la 53,1% din PIB, în septembrie 2024, fiind de 916,7 miliarde de lei, conform datelor Ministerului Finanțelor. Cea mai mare parte a datoriei este pe termen lung, respectiv 859,9 miliarde de lei.
Ordonanța trenulețul
Suntem la mai puțin de 2% din PIB de pragul înghețării pensiilor. Dacă ajungem la junk, România nu mai poate împrumuta decât cu foarte puţini bani și nu mai poate plăti pensiile. Următorul guvern, care va fi instalat probabil până la final de an, ar putea da „Ordonanță trenulețul” care va introduce tăieri, posibil noi taxe și impozite pentru a aduce bani la buget.
Chiar ministrul Marcel Boloș a spus: „Așteptați Ordonanța Trenuleț!”. Acest tip de ordonanță va trebui să producă efecte în zona de pensii și salarii care au crescut foarte mult. Pensiile au crescut cu 40% în septembrie, cu 12% în ianuarie. Și, vor mai crește la 1 martie o dată cu Mica Recalculare.