Pensiile, cadoul otravit al PNL

Cabinetul Tariceanu paseaza urmatorului guvern responsabilitatea gasirii surselor de finantare pentru pensii.

Guvernul i-a trimis luni seara presedintelui Traian Basescu raspunsul la solicitarea recenta cu privire la sursele concrete de finantare pentru majorarea pensiilor.

Scrisoarea semnata de ministrul finantelor, Varujan Vosganian, si de cel al muncii, Paul Pacuraru, da asigurari ca exista acoperire financiara pentru ca punctul de pensie sa fie majorat la 568 de lei de la 1 ianuarie 2008 si sa ajunga la 747 de lei in 2009.

Guvernul sustine ca, datorita cresterii economice estimate la 6% pe an, masura este sustenabila pana in 2013. Pentru anul 2009, piatra de incercare in acest proiect, executivul paseaza insa responsabilitatea in bratele celor care vor fi atunci la putere.

Majorarea impozitelor, exclusa

Potrivit scrisorii guvernamentale, bugetul pentru 2008 va include „alocatii consistente” pentru educatie, sanatate, infrastructura, agricultura, asistenta si asigurari sociale, pentru plata contributiei Romaniei la bugetul comunitar si pentru absorbtia fondurilor europene.

„Efectele dezvoltarii economice, a castigurilor salariale si a numarului de salariati in crestere” sunt argumentele guvernului ca masura are acoperire bugetara pe termen lung. Executivul asigura ca nu ia in calcul vreo crestere a taxelor si impozitelor. Mai mult, se angajeaza sa respecte calendarul „privind introducerea pilonului doi de pensii si reducerea CAS”.

2009, an cu probleme

Lucrurile devin insa incerte dupa anul 2009: „In ce priveste prevederile proiectului de lege a pensiilor privind anul 2009, indeplinirea acestora va depinde de modul in care viitorul guvern va intelege sa-si asume acest obiectiv si sa-si ordoneze prioritatile”, se arata in document.

Analiza

Viitorul guvern preia „un cartof fierbinte”

Analistul economic Daniel Daianu considera ca actualul guvern ii lasa celui care va veni la putere „un cartof fierbinte”. Urmatorul executiv, spune Daianu, ar putea fi astfel constrans sa recurga la cresterea impozitelor pentru a sustine majorarea pensiilor. In opinia analistului, in contextul economic actual, „ar fi fost fireasca si sustenabila o majorare graduala a pensiilor”.

Profesorul Daniel Daianu considera ca  ipotezele cu care se lucreaza in documentul trimis presedintelui sunt foarte optimiste, bazate pe o „raportare triumfalista” de genul „Romania este tara unde curge lapte si miere”, observa Daianu.

Ceea ce guvernul nu ia in calcul este faptul ca deficitul extern este in crestere, ca este posibil ca leul sa se deprecieze sau ca salariile pot sa nu se majoreze cu 20-25% anual dupa 2008, adauga analistul.

Reactii

Traian Basescu tine guvernul in tensiune

Scrisoarea guvernamentala a facut imediat valuri in randul clasei politice, insa nu si la Palatul Cotroceni. Pana la inchiderea editiei, presedintele Traian Basescu nu a facut ieri niciun comentariu legat de continutul scrisorii si nici nu a dat indicii ca va promulga sau nu legea pensiilor in urmatoarele zece zile.

„Scrisoarea este in acest moment analizata de departamentele economic si legislativ ale Administratiei Prezidentiale”, a fost singura precizare facuta de Valeriu Turcan, purtatorul de cuvant al Presedintiei. Raspunsul lapidar al cabinetului Tariceanu a fost, in schimb, aspru criticat de sustinatorii prezidentiali.

„Nu vine sa raspunda solicitarilor presedintelui de a preciza exact resursele financiare pentru ca legea sa poata fi aplicata nu numai in 2007, ci si in anii care urmeaza”, a comentat vicepresedintele PD Ioan Oltean. Pe acelasi ton, vicepresedintele PLD Raluca Turcan a calificat raspunsul executivului drept „sfidator si demagogic”.

In avans la eventualele critici ale lui Basescu pe motiv ca documentul este sarac in cifre, ministrul muncii, liberalul Paul Pacuraru, a averizat ca scrisoarea reprezinta „un raspuns politic, nu tehnic”.

PSD isi apara proiectul

De partea guvernului, PSD, UDMR si PC nu mai vad niciun motiv ca Basescu sa blocheze legea.

„Daca va refuza, isi asuma o grava responsabilitate si noi il asiguram pe  Basescu ca vom convoca o sesiune extraordinara a parlamentului si vom vota legea exact in aceeasi forma obligandu-l conform Constitutiei sa semenze decretul de promulgare”, a declarat Titus Corlatean, secretarul general al PSD.

Codrut Seres (PC) crede si el ca scrisoarea e „de bun-simt”, iar senatorul UDMR Petre Stefan o considera „suficient de convingatoare”. (Anca Simina)