Pensii mărite pentru milioane de români. Calculele au fost făcute

Bani. Sursa foto: Arhiva EVZ

Premierul României, Marcel Ciolacu, împreună cu miniștrii săi, printre care Simona Bucura-Oprescu și Marcel Boloș, vor pleca într-o vizită de lucru la Bruxelles. Delegația are sarcina de a prezenta în fața experților Comisiei Europene măsurile fiscal-bugetare incluse în planul de reformare a sistemului public de pensii. 

Soarta pensionarilor va fi decisă la finalul acestei luni. Seniorii României așteaptă majorări semnificative în ceea ce privește bugetul alocat pentru pensii. Până în momentul de față sunt vehiculate două scenarii referitor la creșterile respective. Creșterile vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2024.

Modificări la pensii. Sursa foto: Compania Naţională Poşta Română / Facebook

Pensii mărite de la 1 ianuarie 2024

Ministrul Muncii încă nu a finalizat proiectul de lege, dar acest lucru nu i-a împiedicat pe guvernanți să anunțe majorări semnificative. Astfel, pensia minimă în plată la ora actuală de 1.125 ar urma să crească la 1.350 lei. Punctul de pensie va crește de la 1.785 de lei la 2.142 de lei.

Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii, clarifică lucrurile în privința majorării pensiilor. Oficialul a dat toate asigurările că veniturile seniorilor nu vor înregistra scăderi. Dimpotrivă majoritatea veniturilor sub formă de pensie ar urma să crească. Obiectivul urmărit de Guvern constă în eliminarea inechităților din sistemul public de pensii.  

Dar, atrage atenția Baciu, calculele nu sunt atât de simple și încă este prematur să se vorbească de implementarea creșterilor de la 1 ianuarie 2024. Mecanismul prevăzut în proiectul de lege va acoperi inflația și promite totodată, creșterea salariului mediu brut, în așa fel încât valoarea pensiilor să fie sincronizate cu necesitățile din sistem.

Eliminarea inechităților din sistemul public de pensii, prioritate pentru Guvernul Ciolacu

În mod evident, reforma vine la pachet cu un impact financiar pe măsură, care de altfel, va pune presiune suplimentară pe bugetul de pensii. Însă, finalitatea acestei măsuri are trebui să permită seniorilor un nivel de trai decent și un sistem echitabil. 

Din delegația premierului va face parte și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Acesteia îi va reveni sarcina de a negocia jalonul legat de pensii atât cele speciale cât și cele normale.

Într-o declarație recentă Marcel Ciolacu a anunțat că se impune convocarea extraordinară a Parlamentului pentru modificarea actului normativ prin care veniturile speciale au fost eliminate, dar care nu a întrunit condițiile de constituționalitate. CCR a retrimis legea în Parlament pentru a fi modificată în concordanță cu decizia Curții.

În altă ordine de idei cele mai mari pensii speciale sunt încasate de membrii Consiliului de Administrație din Banca Națională a României, care beneficiază de cumulul pensie-salariu, un subiect care a fost intens dezbătut în plenul Parlamentului.