Un nou proiect împotriva violenței domestice. Cât de aspre ar putea fi pedepsele pentru soții agresivi

Un nou proiect împotriva violenței domestice. Cât de aspre ar putea fi pedepsele pentru soții agresivi

Două proiecte de lege depuse de aleși în Parlament prevăd pedepse mai aspre pentru autorii de violențe în familie și eliminarea posibilității agresorului de a se împăca cu victima, ceea ce în prezent duce la înlăturarea răspunderii penale și obligarea victimei la plata cheltuielilor de judecată

Treizeci și patru de deputați și senatori liberali au depus la Senat un proiect de act normativ care prevede majorarea cu jumătate a cuantumului pedepselor aplicate celor ce comit violențe în familie.

„Soluția legislativă pe care o propunem, de modificare a articolului 199 din Codul Penal, vizează sporirea protecției penale acordate vieții familiale prin majorarea cu jumătate a cuantumului pedepselor aplicate pentru săvârșirea de fapte cu violență în familie. În concret, se vor majora cu jumătate minimul și maximul special pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire, vătămare corporală, lovituri cauzatoare de moarte sau omor“, explică inițiatorii.

În prezent, art.199 Cod Penal prevede că dacă faptele prevăzute de art. 188 - Omorul, 189 - Omorul calificat, 193 - Lovirea sau alte violențe și 194 - Vătămarea corporală și 195 - Lovirile și vătămările cauzatoare de moarte sunt săvârșite asupra unui membru al familiei maximul special al pedepsei se majorează cu 1/4, iar în unele dintre aceste cazuri împăcarea înlătură răspunderea penală.

Propunerea lui Remus Cernea

Deputatul Remus Cernea a depus la rândul lui un proiect, tot la Senat, care vizează acest ultim aspect. „Prezenta propunere legislativă ur mărește să elimine din Codul Penal această posibilitate care permite ca agresorii să fie exonerați de răspundere penală în cazuri de violență în familie“, menționează Remus Cernea.

Cernea susține că ordinul de restricție ajută victimele violenței domestice, dar nu le poate salva în orice circumstanță. „Dacă agresorul suferă de anumite tulburări de gândire generate de o obsesie ori de consumul de alcool, droguri sau alte substanțe interzise sau pur și simplu are o gândire extremistă și nu acceptă să i se interzică să stea departe de partenera lui sau de partenerul ei, considerată chiar un fel de «proprietate privată», acesta poate recurge la un gest necugetat, în ciuda ordinului de restricție emis împotriva lui“, susține Cernea în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege.

Anual, în România, 600.000 de femei cad victime ale abuzurilor sexuale și ale violenței domestice, arată o anchetă din 2014 a Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.

Cât de exacte sunt statisticile

Fenomenul violenței în familie asupra femeilor nu poate fi cuantificat în mod real, deoarece în multe situații intervine sindromul Stockholm (n.r. – victima începe să se identifice cu agresorul și să-i facă pe plac) sau acestea nu depun plângere pentru a-și proteja copiii.

Potrivit președintelui Asociației „Desenăm viitorul tău“, Vișinel Bălan, au existat situații în care femeile au ajuns să fie ucise chiar de către bărbații împotriva cărora au cerut în instanță ordin de restricție. „Sunt situații în care instanța aplică ordinul de restricție, agresorul nu-l respectă, iar apoi Poliția dă (n.n. – nedumerită ) din mâini“, a spus Vișinel Bălan, citat de jurnalistii.ro.

Ucisă în plin proces de divorț

La începutul lunii ianuarie, Liliana Chirobou, o femeie de 49 de ani din Bârlad, a fost măcelărită cu 25 de lovituri de cuțit chiar de către soțul cu care se afla în proces de divorț. Femeia se chinuia de trei luni să obțină ordin de restricție împotriva soțului agresiv, deși aceste cereri se judecă în regim de urgență, în termen de cel mult 72 de ore de la depunerea solicitării. Femeia, care lucra ca barmaniță, a luat decizia de a divorța în toamna anului trecut și de luni bune dormea pe la prietene. Soțul ei, Ștefan Chiribou, de 52 de ani, lucra ca agent de pază. Acesta a așteptat ca femeia să își termine tura la bar, s-a furișat înauntru și a ucis-o cu 25 de lovituri de cuțit.

Ordinul de restricție a fost inutil

O altă femeie, de 38 de ani, din localitatea Mogoșoaia, a fost ucisă de soțul ei împotriva căreia obținuse ordin de restricție. Crima s-a petrecut în data de 18 septembrie 2015. Lili Badea lucra ca asistentă medicală și a fost ucisă cu 12 lovituri de cuțit de către soțul său gelos, George Badea. Femeia obținuse ordin de restricție împotriva acestuia, bărbatul fiind extrem de posesiv și având dese episoade de violență. Chiar înainte de a comite crima, bărbatul i-a trimis fiului său un SMS cu textul: „Du-te că am omorât-o pe maică-ta și eu dispar“. La scurt timp de la comiterea crimei, George Badea a fost descoperit atârnând spânzurat de podul Mogoșoaia.