În România, doar trei la sută din copiii cu vârsta sub trei ani merg la creșă, aspect care clasează România pe ultimul loc în Uniunea Europeană.
În orașe există o solicitare foarte mare pentru creșe, mii de cereri fiind puse pe listele de așteptare. În sate, situația este și mai gravă. De aceea, creșele vor beneficia de subvenții din partea statului, Senatul a adoptat, joi, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege al creșelor, inițiat de deputatul UDMR, Szabó Ödön. Dacă legea va fi promulgată, din 2019 finanțarea creșelor nu va fi numai în sarcina administrațiilor locale, ci funcționarea acestora va fi susținută cu bani și de la bugetul de stat. „Natalitatea poate fi încurajată numai dacă susținem prosperitatea familiilor cu copii mici, dacă ajutăm mamele să se întoarcă pe piața muncii. Pentru aceasta, însă, este nevoie de mai multe locuri în creșele din întreaga țară”, arată politicianul. Potrivit proiectului de lege votat, creșele vor primi finanțare normativă de la bugetul de stat, care va oferi un sprijin semnificativ pentru funcționarea acestor instituții. Acum, numai autoritățile locale sunt responsabile pentru finanțarea creșelor, ceea ce este o povară financiară semnificativă chiar și pentru orașele mari și a împiedicat efectiv funcționarea creșelor în orașele și comunele mici, deoarece acestea nu dispun de resurse suficiente în acest scop. Cota de finanțare pe copil va fi stabilită de Ministerul Educației și va fi virată administrațiilor locale.
Proiectul de lege urmărește, de asemenea, creșterea numărului de creșe, oferind prin intermediul administrațiilor locale, ONG-urilor, bisericilor și persoanelor juridice, posibilitatea de a înființa instituții de învățământ ante-preșcolare și apoi să beneficieze de finanțare normativă de la stat.
De asemenea, și posturile educatorilor din creșe și grădinițe vor fi finanțate de Ministerul Educației, iar aceștia vor avea oportunitatea de a se dezvolta profesional.