În luna martie, depozitele populaţiei şi ale firmelor au sporit cu 1,2% faţă de februarie, până la 167,1 miliarde lei.
Creşterea economiei din anii precedenţi a alimentat înclinaţia românilor către credite. Deşi doar jumătate din populaţie este bancarizată, România se clasează în top trei la nivel european în ceea ce priveşte preferinţa pentru credite. Mai precis, un român din patru a contractat un credit, potrivit unui studiu GfK.
Pe timp de criză, românii, deşi sunt mai săraci decât alţi vecini europeni, au ales să îşi plaseze economiile în bănci. Astfel, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut în martie cu 0,9%, faţă de februarie, până la 62 miliarde lei, a anunţat Banca Naţională.
Comparativ cu acelaşi interval din 2009, plasamentele în lei au crescut în termeni reali cu 4%.
Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au avansat cu 5,4%, până la 43,1 miliarde lei.
Economiile în valută ale firmelor şi gospodăriilor au scăzut cu 1,4%, comparativ cu luna februarie, până la 61,8 miliarde de lei. Raportat la luna martie 2009, plasamentele în valută au avansat cu 8,2%.
De la începutul acestui an, BNR a diminuat de trei ori consecutiv dobânda de politică monetară, ceea ce a condus la reducerea dobânzilor practicate de bănci atât pentru creditele în lei, cât şi a celor aplicate depozitelor. Situaţia creditării la finele lunii martie 2010:
- soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a scăzut cu 1,6% faţă de luna similară de anul trecut, la 199,4 miliarde de lei
- creditele în lei s-au diminuat cu 0,7% comparativ cu luna februarie, la 78,94 miliarde de lei
- creditele în valută, exprimate în moneda naţională, au avansat 0,7%, la 120,46 miliarde de lei
- soldul creditelor în lei contractate de gospodării se situa la 37,9 miliarde de lei, în urcare cu 0,1% comparativ cu februarie
- soldul creditelor în lei contractate de persoanele juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) a scăzut cu 1,4% faţă de februarie