Pe români îi doare capul de la criză

Pe români îi doare capul de la criză

Românii trăiesc criza economică la nivel mental, prin frică şi schimbarea obiceiurilor de consum. Psihologii susţin că primul efect vizibil în economie este acela că oamenii consumă, respectiv mănâncă mai puţin şi cumpără produse mai ieftine. Psihoterapeutul Bogdan Lucaciu a explicat pentru evz.ro că pe timp de criză comportamentul isteric depăşeşte purtarea raţională.

Acesta spune că, tot acum, românii ar trebui să fie mai chivernisiţi şi mai harnici, pe fondul pierderii locului de muncă.

“ Cheltuielile mai scad, iar cei mai mulţi români vor începe să economisească. La orice nivel se poate economisi, fie că se pun deoparte 1.000 sau 100 de lei “, a mai spus psihoterapeutul.

Tot acum, nu atât şomajul, cât teama de pierdere a locului de muncă pare a fi principala grijă a românilor de rând. Potrivit ultimului sondaj Insomar, comandat de RTV, aproape o treime dintre români sunt îngrijoraţi că şi-ar putea pierde locul de muncă în acest an.

Tranziţie mentală

Lucaciu susţine că românii trec pentru prima dată după 1989, printr-o tranziţie mentală.

“Pe fondul unei isterii generale, oamenii şi-au pierdut valorile. Ei trec acum printr-o tranziţie mentală, de la asistaţi sociali, cum au fost obişnuiţi în sistemul comunist, la condiţia de iniţiatori, de a fi independenţi. Cei care se tem de pierderea locului de muncă nu s-au adaptat la sistem (n.r.capitalist), au rămas cu nevoia de a fi asistaţi: să ni se dea“, susţine psihoterapeutul.

Vârstnicii, mai afectaţi decât tinerii

Cei care suferă cel mai mult, psihic, de pe urma crizei se pare că sunt cei de vârsta a doua, în timp ce tinerii se gândesc cel mai puţin afectat de efectele crizei economice.

De asemenea, vor suferi mai mult de teama şomajului cei care au avut un singur loc de muncă, în timp ce persoanele obişnuite cu schimbarea periodică a acestuia nu vor resimţi la fel de mult această frică.

Românii nu au bani pentru alcool

În ceea ce priveşte creşterea consumului de alcool sau droguri, Bogdan Lucaciu se arată optimist, spunând că acesta nu va creşte pentru că alcoolul este din ce în ce mai scump.

Referitor la actele de violenţă, psihoterapeutul spune că numărul acestora se va majora pentru că “suntem un popor individualist“, iar oamenii îşi vor manifesta nemulţumirea pentru că “cineva e devină întotdeauna“.

Acelaşi sondaj dat publicităţii azi de Insomar, mai arată că 74% dintre români cred că situaţia de pe piaţa muncii, dar şi cea din economie s-au înrăutăţit faţă de anul trecut.

Totuşi, majoritatea celor intervievaţi au declarat că nici situaţia financiară a familiei lor şi nici cea de la locul de muncă nu s-au modificat în comparaţie cu 2008.

26% dintre români fac economii 34% dintre romani spun că anul trecut au reuşit să economisească, însă numai 26% cred că vor pune ceva deoparte in 2009.

Mai mult de o treime dintre cei chestionaţi cred că cea mai sigură metodă de economisire o reprezintă depozitele în bănci, însă 27,7% dintre români mizează încă pe metoda tradiţională a păstrării banilor la saltea.

Acelaşi sondaj mai arată faptul că 38% dintre români sunt puţin îngrijoraţi că şi-ar putea pierde locul de muncă în acest an, în timp ce 25% sunt destul de ingrijorati.

În acest context, mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi se aşteaptă ca anul viitor situaţia economică a ţării să fie şi mai rea decât anul acesta.

Mai mult, 25% din românii aflaţi la muncă în străinătate este probabil să revină în ţară.

Studiul Insomar a fost realizat în perioada 22-27 ianuarie, pe un eşantion de 1.499 de persoane. Marja de eroare este de plus/ minus 2,8%.

Ne puteți urmări și pe Google News