Pe Minculescu „l-a chinuit aşteptarea, nu gândul operaţiei”

Fanii şi prietenii sunt alături de Cristi Minculescu, solistul trupei IRIS, care a plecat ieri în Germania pentru transplantul de ficat de care avea nevoie.

Suntem alături de marele nostru prieten, Cristi Minculescu, în clipele de cumpănă prin care trece în aceste zile. Îl aşteptăm înapoi, pe scenă, impunător şi minunat ca întotdeauna, pentru că ne e dor de Cristi, de vocea lui binecuvântată, de şarmul şi de modestia care l-au caracterizat dintotdeauna”, spunea unul dintre fanii săi, ministrul transporturilor Radu Berceanu, ieri, când solistul trupei Iris a plecat în Germania pentru transplantul de ficat.

După mai bine de o lună de aşteptare, timp în care atât apropiaţii artistului, cât şi fanii săi au trecut prin numeroase emoţii în ceea ce priveşte starea precară de sănătate a artistului, Cristi Minculescu (50 de ani) a plecat spre Germania, ieri-dimineaţă, unde urmează ca în zilele viitoare să facă un transplant de ficat.

Donatorul este soţia lui, Rodica Minculescu. Cei doi au fost internaţi la o clinică specializată din oraşul Regensburg, care se află în apropiere de München (Germania), unde au mai fost în urmă cu o lună, pentru a face seria de analize necesare transplantului de ficat. „Cum ajunge la clinică, trebuie să mai facă un set de analize, după care aşteaptă să fie programat pentru operaţie. Încă nu se ştie data exactă a transplantului, pentru că decizia de a fi operat nu se ia de un singur doctor, ci de o comisie alcătuită din mai mulţi medici”, a declarat Cosmin Nicoară, managerul trupei Iris. Suma alocată de Ministerul Sănătăţii pentru operaţie este de 47.000 de euro, restul cheltuielilor urmând să fie suportate de familie. „Te aşteptăm cu flori de Iris”  „Am vorbit cu el şi era foarte optimist, vrea să scape mai repede, pe el l-a chinuit mai mult aşteptarea asta decât gândul că va face un transplant”, a spus Cosmin Nicoară, managerul trupei Iris. Cântăreţul s-ar putea întoarce în ţară după aproximativ o lună de la intervenţia chirurgicală.

„Doctorii au spus că recuperarea durează între patru şi şase săptămâni, timp în care trebuie să stea în spital, după care urmează două luni de recuperare, pe care Minculescu le va petrece acasă. După aceea se poate întoarce la un ritm normal de viaţă, recuperarea fiind de 100%, după spusele medicilor”, a adăugat Nicoară.   Colegii de trupă, alături de care Cristi cântă de peste trei decenii, dar şi miile de fani sunt şi ei optimişti. Nelu Dumitrescu, toboşarul trupei Iris şi unul dintre cei care au pus bazele trupei în anul 1977, gândeşte pozitiv în ceea ce priveşte transplantul.   Dumitrescu povesteşte despre întâlnirea cu Cristi înainte de a pleca spre Germania: „Înainte de plecare, l-am văzut pe Cristi foarte optimist, nu era deloc speriat, dimpotrivă, nici măcar nu am vorbit despre operaţie, ci despre muzică”. Mesajele de la fani sunt dintre cele mai încurajatoare: „Cristi, indiferent ce s-ar întâmpla, pentru fani vei rămâne mereu un uriaş. Mereu împreună, şi acum, şi peste 50 de ani”, „Vocea lui Minculescu nu se pleacă în faţa timpului. E cel mai bun solist rock pe care l-am auzit vreodată”, „Să sperăm că el va fi bine, şi Iris-ul nu se va opri niciodată!” sau „Multă sănătate, Cristi! Te iubim şi te aşteptăm cu flori de Iris! Să-ţi dea Dumnezeu la fel de multă fericire şi împlinire câtă ai adus şi tu în sufletele noastre!”.   PAUZĂ DE ROCK Un an departe de scenă   Considerat un simbol al rezistenţei culturale pentru generaţii întregi de rockeri în comunism, Cristi Minculescu nu a mai urcat pe scenă din luna februarie a acestui an, când trupa Iris a hotărât să anuleze concertele programate în această primăvară, din cauza stării de sănătate a solistului. Cântăreţul a început să se simtă rău la începutul lunii februarie, în timpul unui concert pe care l-a susţinut la Lăptăria lui Enache din Bucureşti. Câteva zile mai târziu, membrii trupei anunţau într-o conferinţă de presă că artistul şi colegul lor urmează să treacă printr-o operaţie de transplant de ficat. Artistul suferă de boala polichistică hepato-renală pe care a moştenit-o de la tatăl său. Medicii spun că Minculescu va sta cel puţin un an departe de scenă.

12 ORE ÎN SALA DE OPERAŢIE Transplantul de ficat este o intervenţie complexă care necesită cel puţin două săptămâni de internare

O operaţie de transplant de ficat, precum cea la care va fi supus artistul Cristi Minculescu, poate dura de dimineaţă până seara. Prelevarea unei părţi din ficatul donatorului se face în patru-cinci ore, extirparea ficatului bolnav are loc în alte două ore, iar implantarea acestuia durează încă patru-cinci ore.

După intervenţia medicală, pacienţii cu transplant trebuie să rămână internaţi timp de două-trei săptămâni. Prima lună după intervenţia chirurgicală este critică, dar, după trei luni, pacienţii se simt mai bine decât înainte de operaţie. După un an, bolnavii pot reveni la o viaţă normală, dar sunt nevoiţi să urmeze permanent un tratament cu medicamente imunosupresive. Donatorul trebuie să rămână cu minimum 30% din ficat

„Pentru ca transplantul de ficat să se poată face trebuie să fie îndeplinite două condiţii”, explică profesorul Irinel Popescu, chirurgul care a realizat majoritatea transplanturilor de ficat în ţara noastră. „Prima dintre ele este să i se lase donatorului cel puţin 30% din ficat pentru ca acesta să se poată regenera. A doua condiţie este să i se asigure primitorului un raport de 0,8% între greutatea lui şi greutatea ficatului. Aceste măsurători s-au făcut, şi criteriile sunt îndeplinite. Operaţia presupune şi complicaţii, precum cele vasculare sau biliare, care apar în 20% din cazuri”, spune profesorul Irinel Popescu.

La câteva luni de la operaţie, bolnavii se simt mult mai bine, iar după un an, pot duce o viaţă normală. Tot într-un an se regenerează şi ficatul donatorului. Rată de eşec de 5% în Germania

Centrul german din Regensburg, în care Cristi Minculescu va fi supus transplantului hepatic, este specializat în astfel de intervenţii. „Este un centru cu rezultate bune, iar procentul de eşec este de 5%”, afirmă Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Clinic Judeţean nr. 1 Timişoara, şi prieten al artistului Cristi Minculescu. Costurile transplantului lui Cristi Minculescu vor fi acoperite parţial de Ministerul Sănătăţii. „Vom plăti doar costul operaţiei, 47.000 de euro, din fondul de tratamente în străinătate al MS.

Transportul şi cazarea urmează să fie acoperite din alte surse”, au declarat oficialii MS.

Apropiaţii cântăreţului explică de ce artistul a ales să se opereze în străinătate. „Şi în alte ţări europene, oamenii aleg să se trateze în clinici din alte state. În plus, ideea de a fi operat în România cu pre sa la uşa spitalului l-a îngrozit pe Cristi”, mai spune Dorel Săndesc. În urmă cu aproximativ 5 ani, Cristi Minculescu a susţinut un concert umanitar, „Împreună pentru viaţă”, pentru modernizarea secţiei de terapie intensivă din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara, unde s-au strâns 500 de milioane de lei. (Ramona Samoilă)