Femeile asociază banii cu siguranța, independența și un anumit stil de viață, fiind orientate mai mult spre orizonturi lungi de timp și obiective privind familia. În general, femeile nu discută despre bani atunci când se întâlnesc într-un mediu informal, potrivit unei analize Certinvest
În schimb bărbații, prin natura lor mai competitivă, sunt concentrați pe atingerea unor obiective financiare pe termen scurt, care să îi propulseze în plan social. Barbații preferă subiectele financiare în mediul de prieteni, din dorinta de a câștiga un anumit statut între aceștia, se menționează îna celași studiu.
Dacă ne referim la cunoștințele financiare necesare în luarea deciziilor, bărbații sunt în general încrezători că știu mai multe decât știu în realitate, în timp ce femeile își subevaluează nivelul de cunoștințe. Ele iau decizii după un proces de analiză bine fundamentat și, în general, doresc să le valideze cu persoane avizate.
Aceste principii au fost câștigătoare în anul 2014 conform unui studiu SigFig care a urmărit active de peste 300mld de USD. Astfel, doamnele au obținut un randament mediu de 4,7% vs. 4,1% înregistrat la domni.
Femeile fac mai puține schimbări de poziții în portofoliu și sunt mai răbdătoare în acumularea de câștiguri. Prin prisma orizontului investițional scurt, barbații îți ajustează mai des portofoliul. Într-un studiu publicat intitulat “Boys Will Be Boys: Gender, Overconfidence, and Common Stock Investment, se arată că barbații tranzactionează în medie cu 45% mai des decît femeile, ceea ce le reduce anual randamentul cu 2.65%.
În varianta unui manager bărbat randamentul se poate situa oriunde între -5% și 15%, dar cel mai probabil va fi 5%, în timp ce în varianta feminină randamentul poate fi între 3% și 8%, dar cel mai probabil va fi 5% (conform studiului menționat mai sus).
Femei versus bărbați – în ce investesc
Doamnele dețin mai multe acțiuni din domeniul alimentar și farmaceutic, în timp ce barbații sunt dispuși să trazancționeze în sectoarele de tehnologie și Industrie, potrivit analizei citate.
Dacă ne referim la piața românească de capital, în ultimii ani se observă o creștere a numărului de femei care investesc în fonduri de investiții prin intermediul societăților de administrare a investițiilor și o toleranță mai mare la risc. Astfel, pe lângă conservarea capitalului, obiectivul vizat este obținerea unui randament superior, dar cu înțelegerea riscurilor asumate.
În rândul clienților Certinvest, femeile dețin o pondere de 41%, manifestând preferința pentru fondurile orientate spre instrumente cu venit fix. În fondurile diversificate și de acțiuni, femeile reprezintă 42%.
Femeile în schimb au tendința de a analiza mai mult înainte de a lua decizii de investiții și preferă să consulte un specialist în domeniu, având o toleranță moderată la risc.
Barbații sunt mai spontani și se bazează mai mult pe studiu individual, fiind deschiși la asumarea de riscuri suplimentare. Astfel, ponderea acțiunilor cu grad ridicat de risc este mult mai mare în portofoliul unui barbat, pe când femeile tind să investestească mai mult în obligațiuni și alte instrumente mai puțin volatile.