Pe durata stării de urgență, cadrele medicale nu mai pot demisiona, anunță Iohannis

KLAUS IOHANNIS, MARCEL VELA, RAED ARAFAT

Termenele de preaviz în cazul demisiei în domeniile Sănătate, Ordine publică şi Apărare se suspendă, pe durata stării de urgenţă, , a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, care a prelungit cu o lună starea de urgență.

"Am menţinut măsura ca pe durata stării de urgenţă, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, să se poată lua măsuri de urgenţă, până la demitere, împotriva celor care ocupă funcţii de conducere în unităţi sanitare, Direcţii de sănătate publică, case de asigurări de sănătate, servicii de ambulanţă, precum şi autorităţi şi instituţii publice centrale şi locale cu atribuţii în domeniul asistenţei, protecţiei sociale, indiferent de statutul lor", a declarat şeful statului.

Klaus Iohannis a precizat că decretul pe care l-a semnat stipulează "explicit şi posibilitatea ca pe durata stării de urgenţă managementul unităţilor sanitare publice civile să poată fi asigurat de către personalul detaşat din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul Apărării şi securităţii naţionale", notează Agerpres.

"În această perioadă critică, termenele de preaviz în cazul demisiei personalului încadrat în unităţi sanitare de asistenţă socială, de asistenţă medico-socială şi în instituţiile din domeniul Apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale se suspendă pe întrega durată a stării de urgenţă".

Măsura este prevăzută în articolul 56:  "Termenele de preaviz prevăzute la art. 81 alin. (4) din Codul Muncii nu încep să curgă iar, dacă au început să curgă, se suspendă pe întreaga durată a stării de urgență, în cazul personalului încadrat în unități sanitare, de asistență socială, de asistență medico-socială și în instituțiile din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale. Pe durata stării de urgență, pentru aceste categorii de personal, nu se aplică dispozițiile art. 81 alin. (8) din Legea nr.53/2003 privind Codul Muncii".