Pe drumuri de la un curs la altul

Cei aproape 20.000 de studenţi ai Universităţii din Piteşti vor mai învăţa încă doi ani în zgomotul macaralelor.

Din cauza lucrărilor de extindere la sediul Rectoratului Universităţii din Piteşti, studenţii vor fi obligaţi ca până în 2010 să facă naveta, de la curs la curs, între cele patru corpuri de clădire ale universităţii, aflate la kilometri buni unele de altele.

Încă din primele zile ale anului universitar, mulţi dintre studenţii anului I se arătau dezamăgiţi de faptul că sunt obligaţi să parcurgă distanţe mari între cursuri sau să cheltuiască mulţi bani pe taxiuri. „Cu o pauză atât de mică, abia voi reuşi să vin cu taxiul pentru a nu întârzia la curs“, spune Geanina Burcea, studentă în anul I la Facultatea de Litere.   Spre deosebire de „boboci“, colegii mai mari deja s-au resemnat. „Clădirea Universităţii trebuia finalizată încă de pe vremea când eram anul II. La câţi bani dăm taxe, ar trebui să fim respectaţi mai mult“, ni s-a confesat Andrei Băjenaru, un student aflat în ultimul an de master în managementul fabricării produselor. „Ni s-au dat «ferestre» de câte 30 de minute pentru a avea timp să ajungem de la cursuri la laboratoare. Dacă prezenţa era obligatorie la cursul din clădirea Rectoratului, întârziam la laborator. Chiar şi aşa, sunt obligată să stau în intersecţii cu maşina pentru a mă duce la şcoală“, spune Patricia Rusu, studentă în anul II la Facultatea de Ştiinţe Economice. Construcţia ar fi trebuit terminată în anul 2000

Înainte de anul 1989, pe locul unde acum se înalţă clădirea Universităţii din Piteşti, începuse construirea unei pieţe agroalimentare uriaşe.

Construcţia a fost oprită imediat după Revoluţie şi, în anul 1995, printr-o hotărâre de guvern, Universitatea din Piteşti a intrat în posesia scheletului construcţiei. În anul 1996 s-au reluat lucrările, care erau programate să se termine în anul 2000.

„Lucrările au fost finanţate atât cu bani de la buget, cât şi din resurse proprii. Din păcate, banii primiţi de la buget au fost puţini, iar lucrările au trenat. Abia din 2006 ne-am apucat serios de amenajarea acestor spaţii“, ne-a declarat rectorul Gheorghe Barbu, revenit recent în funcţie. Tot el admite că şi foarte mulţi colegi ai săi sunt nevoiţi să-şi facă treaba acasă, din lipsă de spaţiu la universitate.   CHELTUIELI   Lucrările „înghit“ aproape 20.000.000 euro   Până în prezent, lucrările au costat echivalentul a peste 15 milioane de euro, iar până la finalizare vor mai fi cheltuite alte 5 milioane de euro. Lucrările sunt executate de firma Argecom, iar asocierea dintre patronul acesteia, Gheorghe Axinte, şi rectorul Barbu a iscat mai multe scandaluri în massmedia argeşeană. În Rectorat vor fi mutate Facultatea de Ştiinţe Economice şi Facultatea de Drept. „Vom avea aici cabinete medicale, o aulă de 350 de locuri şi mai multe spaţii pentru cercetare, care va avea o pondere de 50% din activitate“, a spus Barbu. Universitatea piteşteană ocupă locul 25 în topul celor mai bune instituţii de învăţământ superior din România.