Pe culmile Neo-Marxismului. Un indian își dă în judecată părinții pentru că l-au făcut fără să-i ceară voie

Pe culmile Neo-Marxismului. Un indian își dă în judecată părinții pentru că l-au făcut fără să-i ceară voie

Anti-natalismul sau efilismul, un curent ideologic care face furori în Occident și care își propune să salveze planeta prin dispariția omenirii, a ajuns acum și în India.

Raphael Samuel, un indian de 27 de ani din Mumbay, se declară anti-natalist. Anti-natalismul este un curent ideologic care a luat amploare în ultimii ani și care afirmă că este o cruzime să aduci pe lume ființe umane doar pentru a le condamna să sufere și să provoace suferință altora, într-o lume din ce în ce mai puțin propice vieții. Nu în ultimul rând, anti-natalismul susține că oamenii distrug Pământul, deci, pentru a salva planeta, Omenirea trebuie să dispară.

În această idee, Raphael Samuel intenționează să-și dea în judecată părinții pentru că l-au adus pe lume fără a-i cere consimțământul (sic!).

„Vreau să le transmit tuturor copiilor indieni că nu le datorează nimic părinților lor”, a declarat el pentru publicația The Print. „Îmi iubesc părinții și avem o relație grozavă, însă m-au făcut pentru bucuria și pentru plăcerea lor. Viața mea a fost minunată, dar nu văd de ce ar trebui ca eu să fac o altă viață să treacă prin tracasările școlii și ale găsirii unei slujbe, mai ales că ea nu a cerut să existe.”

Ne puteți urmări și pe Google News

Și tânărul din Mumbay își continuă expunerea elucubrantă: „Alți cetățeni indieni trebuie să afle că există o opțiune să nu aibă copii și că le pot cere părinților explicații pentru că i-au adus pe lume.”

 

Efiliștii vor extincția voluntară a umanității

Anti-nataliștii, ca Samuel, afirmă că nu au nimic împotriva copiilor, ci doar că viața, care nu și-a dat consimțământul să trăiască, nu ar trebui adusă pe lume. Nașterea copiilor fără ca aceștia să fie întrebați este asemenea „răpirii” și „sclaviei”.

În conformitate cu această „logică”, Raphael Samuel face parte dintr-un grup de persoane „child-free” – care își mai spun și activiști „Voluntary Human Extinction Movement” (VHEM - Mișcarea de Extincție Voluntară a Umanității VHEM) sau „Efiliști”.

VHEM a ajuns în India din cercurile stângiste universitare europene și americane.

De ce a fost dezmoștenit Kumar

„Toată lumea este conștientă cât de mult suferim în viață”, spune Alok Kumar, de 34 de ani, un alt anti-natalist care administrează un canal YouTube care popularizează ideile VHEM și care are 1.500 de abonați. „Am meditat dacă lumea noastră este propice pentru a naște copii și am decis că este mai bine să nu am nici un copil”, spune Kumar. El povestește că, atunci când a ajuns la vârsta căsătoriei, părinții săi au fost oripilați să afle că fiul lor își dorea o soție care să fie de acord să nu aibă copii. „Multe dintre femeile pe care leam întâlnit erau de acord cu mine”, mărturisește tânărul. Dar tăceau. Fie erau prea speriate să spună adevărul, fie doreau să le facă părinților pe plac.” Cum căutările lui Kumar de a-și găsi o pereche corespunzătoare din punct de vedere ideologic au eșuat, a recurs la o aplicație și astfel a întâlnit-o pe soția sa, Shweta, acum de 39 de ani. O femeie în scaun cu rotile. Pentru părinții lui Kumar a fost prea mult: l-au dezmoștenit.

 

„Vreau să-mi reduc amprenta de carbon”

Majoritatea membrilor mișcării „efiliste” care prinde contur în India sunt tineri educați din familii aparținând clasei de mijloc și superioare, total rupți de cei 50% din populație aparținând păturilor sărace. Inclusiv în această împărțire a societății, antinataliști găsesc argumente că ideile lor sunt corecte. „Din cauza suprapopulării avem mai mulți consumatori ai resurselor naturale și distrugem natura pentru interesele noastre egoiste”, spune Akash Varia, de 41 de ani. „Știința, tehnologia și banii nu sunt de ajutor pentru prezervarea acestor resurse. Eu doresc să-mi reduc amprenta de carbon și să fac tot ce pot pentru a îmbunătăți calitatea vieții.” Scopurile pe care mișcarea anti-natalistă sunt cu adevărat radicale într-o societate precum cea indiană, în care procrearea, nașterea de copii și maternitatea reprezintă valori milenare. În India, pe maternitate se sprijină aproape totul, de la structura familială la retorica de stat (India este personificată de Bharat Mata, Zeița Mamă). Făcând apel la încetarea procreării, anti-natalismul pune sub semnul întrebării înseși normele pe care se bazează societatea indiană. Dintotdeauna, prima țintă a marxismului a fost tradiția.

 

„Să trăim mulți ani și să dispărem!”

Visul sectei lui Samuel este crearea unei organizații efiliste la nivel național, care să răspândească ideile despre binefacerile vieții fără copii. În fruntea mișcării, care nu și-a ales încă un nume oficial, dar căreia în mediile online i se spune „Stop Making Babies”, se află Pratima Naik, o ingineră de 28 de ani din Bangalore.

„Este o mișcare voluntară complet non-violentă”, spune Naik. „Nu dorim să impunem credința noastră nimănui, dar cât mai multe persoane trebuie să înțeleagă de ce a aduce un copil pe lume nu este corect.”

Tânăra susține că sunt numeroase motive pentru ca indienii să adere la VHEM, de la a nu ceda la presiunea societății de a procrea până la a ușura povara asupra resurselor Terrei. De altfel, spune inginera, sunt destui copii care au nevoie să fie adoptați.

Anti-nataliștii sunt extrem de activi pe rețelele de socializare, iar conturile lor se bucură de oarecare succes, scrie The Print. Pagina lui Samuel, „The Nihil Anand”, este urmărită de 400 de persoane, iar pagina lui Naik, „Child-Free India”, de 100.

Congresul din 10 februarie

La drept vorbind, după modelul occidental care duce cu pași mari spre catastrofă demografică, tinerii indieni sunt de mai mulți ani tot mai înclinați să nu aibă copii. Însă mișcarea VHEM, care abia prinde rădăcini în India, dorește să ușureze povara acestei alegeri pentru cupluri și indivizii singuri, oferind „solidaritate și sprijin”, dar neuitând să sublinieză că încetarea procreării înseamnă „salvarea Pământului”. Deviza VHEM este: „Să trăim mulți ani și să dispărem!”

Mișcarea „efilistă” își va ține primul congres național pe 10 februarie, la Bangalore, și va decide, pe lângă o denumire oficială, și ce forme de organizare și acțiune va adopta pe viitor.

Pratima Naik spune că este conștientă de dificultatea întrebărilor la care mișcarea sa va trebui să răspundă: va susține sinuciderea, asistată sau de alt fel? Va susține avortul? Dar pedeapsa capitală?