Pe cine pândeşte gripa agresivă

Gravidele, copiii foarte mici, cei cu imunitate scăzută, dar şi diabeticii dezvoltă formele cele mai severe de gripă.

Săptămâna trecută s-au confirmat primele două cazuri de gripă din România din acest sezon gripal, ambele la femei gravide.

Chiar dacă sunt anunţate virusuri gripale mai blânde, riscul de a se îmbolnăvi şi de a suferi complicaţii este mai ridicat la anumite categorii: persoanele care suferă de boli cronice (de tipul diabetului), boli cardiovasculare sau respiratorii, cei cu imunitatea scăzută ori peste 65 de ani.

Studii recente arată o creştere a riscului şi în cazul gravidelor şi al copiilor mici.

1. Bebeluşii

Copiii au un risc crescut de infectare cu virusul gripal din cauza "contactului apropiat pe care îl au cu alţi copii în grădiniţe şi şcoli", spune Alexis Cochino, medic pediatru la IOMC "Alfred Rusescu" din Bucureşti.

Vaccinarea antigripală a copiilor se poate face începând cu vârsta de 6 luni, însă poate fi evitată dacă cel mic nu merge încă la creşă sau la grădiniţă.

"O alternativă pentru copiii care nu sunt încă în colectivi tate e vaccinarea celorlalţi membri ai familiei, deoarece de obicei ei sunt cei care aduc infecţia copiilor mici", sfătuieşte Alexis Cochino.

2. Diabeticii şi obezii

"Persoanele cu diabet sau obezitate au o rezistenţă scăzută la infecţii, dată de boală", precizează prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Cel mai mare risc în cazul acestor bolnavi este acela de a dezvolta complicaţii. "La astfel de persoane gripa dă complicaţii, respectiv bronho-pneumonie sau meningite virale. Dacă sunt şi în vârstă sau suferă şi de alte afecţiuni, lucrurile sunt şi mai greu de tratat", explică medicul.

3. Gravidele

"Gravidele au un grad crescut de risc pentru că, fiziologic, graviditatea dă o reacţie de apărare deficitară", spune Doina Azoicăi, epidemiolog la Spitalul de Pneumologie din Iaşi.

Specialistul recomandă vaccinarea după primul trimestru de sarcină. "În primul trimestru ar trebui folosite măsurile de protecţie nespecifică, cum sunt o vitaminizare corespunzătoare, evitarea aglo meraţiei, a umezelii sau a contactului cu persoanele bonave", sfătuieşte medicul.

Astfel de măsuri ar trebui aplicate inclusiv după vaccinare. "Vaccinarea este o măsură de protecţie, nu este un panaceu universal."

4. Bolnavii cronic

Vârstnicii sunt şi ei expuşi unor forme grave de gripă sau complicaţiilor infecţioase bacteriene.

"În plus, procesul infecţios gripal poate duce la o decompensare a unor boli cronice, de care vârstnicii (dar nu numai) pot suferi", precizează epidemiologul Doina Azoicăi.

DIFERENŢE

E răceală sau gripă? Semne distinctive Semnele răcelii:

  • În viroze, debutul e gradual, febra se situează sub 39 de grade C, tusea are o durată mai scurtă (câteva zile-o săptămână). Apar strănut şi dureri de gât.

Semnele gripei:

  • Gripa debutează brusc, cu febră mare (38,5-40 de grade C). E însoţită de dureri de cap, dureri de gât şi uneori de frisoane. Tusea e seacă şi poate persista până la patru săptămâni. Nasul curge şi apare senzaţia de moleşeală. Gripa se poate transmite prin tuse, strănut, vorbit sau prin obiecte recent contaminate de o persoană bolnavă.

În cazul în care nu v-aţi imunizat încă sau nu doriţă să o faceţi, specialiştii vă recomandă să evitaţi aglomeraţia şi să circulaţi cât mai puţin posibil cu mijloacele de transport în comun, iar atunci când circulaţi să purtaţi mască. "Purtatul măştii este cel mai bun vaccin", precizează prof. dr. Nicolae Hâncu. Citiţi şi:

  • Nu trataţi răcelile cu antibiotice!
  • Vitamina C şi zincul scurtează şi "îmblânzesc" răcela
  • Cele mai rele virusuri gripale şi cele mai grave complicaţii