Pe cine loveşte forfetarul

Taximetriştii, hotelurile, pensiunile, saloanele de înfrumuseţare şi restaurantele se numără printre viitori plătitori ai noului bir. Nu se ştie exact cât va fi de plată şi începând de când.

Noul impozit forfetar, care îl va înlocui pe cel minim aflat în vigoare, va lovi în special localurile situate în zonele bune ale oraşelor şi hotelurile luxoase cu multe camere. Asta rezultă dintr-un proiect de lucru al guvernului pentru modificarea Codului Fiscal, citat de agenţia Mediafax.

Potrivit documentului, care nu a fost confirmat oficial, hotelurile şi pensiunile cu o singură stea vor achita un impozit de 613 lei înmulţit cu numărul de camere. Pentru cele cu două stele sau margarete, noul bir va ajunge la 919,5 lei înmulţit cu numărul de camere.

Unităţile de cinci stele/ margarete vor trebui să achite o sumă echivalentă cu 1.839 de lei înmulţit cu numărul de camere.

Proiectul nu precizează clar nivelul minim al veniturilor anuale sub care firmele vor fi obligate să plătească impozitul forfetar.

Hotelierii: „E o glumă proastă”

Proprietarii de hoteluri speră ca proiectul să fie doar o glumă proastă a celor de la Finanţe. Cei mai stresaţi sunt cei de pe litoral, care speră că, indiferent dacă se va aplica sau nu această metodă de calcul, va exista o menţiune specială pentru funcţionarea pe termen limitat, cum este cazul lor.

„După calculele acestea, impozitul ar bate în 10-15% din cifra de afaceri. Ar fi mai scump ca orice impozit plătit vreodată. Desigur că preferăm impozitul minim”, spune Ciprian Constantinescu, directorul a două unităţi de primire turistică din sudul litoralului.

El îşi aminteşte însă că ministrul dezvoltării şi turismului, Elena Udrea, le-a promis scutirea de impozitul forfetar. „Oare ce părere are acum?”, se întreabă Constantinescu.

Printre activităţile cuprinse în lista celor 28 de domenii unde se va aplica noua taxă se numără şi taximetria, saloanele de fitness, centrele de reparaţie a încălţămintei şi echipamentelor.

Firmele de taxi, lovite dur

Anghel Ilie, managerul companiei de taximetrie Cris Taxi din Bucureşti, spune că „asta îi mai lipsea activităţii de taximetrie” şi că următorul pas va fi desfiinţarea.

„Piaţa de taximetrie a scăzut cu 50%, asigurările s-au scumpit cu 50%, preţul combustibilului creşte de la o zi la alta şi nu avem clienţi”, enumeră el dificultăţile cu care se confruntă firmele din domeniu.

Finanţele: proiectul este în consultări

Întrebaţi de EVZ despre proiectul de modificare a Codului Fiscal, reprezentanţii Ministerului Finanţelor au afirmat că acesta „este în dezbatere şi analiză cu sindicatele, camerele de comerţ, firmele de consultanţă fiscală”.

În urma consultărilor, proiectul va fi avizat şi, „abia după aceea vom putea vorbi despre un proiect clar, concretizat, care să intre în dezbatere publică”.

Astfel, informaţiile în acest sens apărute în presă „nu pot reprezenta, în momentul de faţă, un punct de plecare atât pentru dezbateri publice, cât şi pentru o poziţie oficială a Ministerului Finanţelor Publice”, ne-a declarat Viorica Roşca, consilierul ministrului finanţelor, Sebastian Vlădescu.

În ianuarie, şeful Finanţelor declara că impozitul forfetar va fi introdus „cel târziu în partea a doua a anului”. Singura problemă era definirea vadului comercial. Adică, noua taxă ar urma să ţină cont de valoarea adăugată de care beneficiază comercianţii de pe urma amplasamentului.