Puterea încearcă să-şi impună majoritatea în instituţiile aflate sub control parlamentar, cerând renegocierea acestor funcţii ţinând cont de algoritmul rezultat din alegerile din 2008. Primul vizat este Consiliul Naţional al Audiovizualului, unde PDL şi PSD se bat pentru un loc eliberat de un fost reprezentant al social-democraţilor.
Un prim pas a fost făcut în Birourile reunite ale celor două Camere ale parlamentului, unde PDL şi UDMR au scos astăzi de pe ordinea de zi nominalizarea în CNA a lui Grigore Zanc (PSD) pentru un nou mandat.
În aceste condiţii, discuţia pentru postul vizat în egală măsură de PDL se amână, puterea cerând renegocierea funcţiilor după actualul algoritm politic atât în CNA, cât şi în celelalte instituţii din subordinea parlamentului.
Toader: "PDL este subreprezentat"
Prin înlocuirea lui Zanc cu un reprezentant al partidului de guvernământ - Crina Elena Zamfirescu -, triada PDL-UDMR-Cotroceni ar fi la un pas de majoritate în CNA. Raportul oficial de forţe de până acum, de 7 la 4, s-ar schimba astfel la 6-5 pentru opoziţie, scor care se poate însă răsturna de la caz la caz în condiţiile în care reprezentatul guvernului, Dan Grigore, nu a votat întotdeauna cot la cot cu cei ai PSD-PNL-PRM.
PDL-iştii vor să meargă însă şi mai departe, cerând renegociere în funcţie de actualul algoritm, în toate autorităţile aflate sub control parlamentar, ceea ce le-ar asigura majoritatea confortabilă nu doar în CNA, ci şi la vârful altor instituţii cu miză între care Curtea de Conturi, Consiliul Naţional al Valorilor Mobiliare, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, chiar Banca Naţională a României. În TVR şi SRR lucrurile au fost tranşate după alegerea noului parlament.
Potrivit liderului deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, PDL a declanşat deja această negociere pentru că se simte "subreprezentat". "Partidul Democrat Liberal a declanşat renegocierea tuturor funcţiilor din cadrul instituţiilor aflate sub control parlamentar, în care, au expirat sau în perioada următoare expiră mandate ale membrilor acestora", a admis Toader pentru Agerpres.
Bătălia pentru CNA
Disputa putere-opoziţie pe locul eliberat din CNA a început săptămâna trecută, în conducerea parlamentului. Dacă Mircea Geoană a încercat să grăbească introducerea între priorităţile plenului celor două Camere a reconfirmării lui Zanc din partea PSD, Roberta Anastase s-a opus. "În clipa în care încetează mandatul, respectivul membru este suspendat de drept, nu pot funcţiona. Nu există prorogare de termen la CNA", a tras tare Geoană pentru Zanc. "Nu. Pot funcţiona, numai că lipseşte un vot. Numai că problema este că văd că nu apare în ordinea de zi şi scrisoarea de la grupul parlamentar PDL", s-a opus Anastase.
"Nu este normal să ţinem un membru al CNA neaprobat de către noi, în condiţiile în care nu sunt dificultăţi de natură politică. Nu este vorba de acelaşi loc, sunt locuri diferite", a făcut Geoană încă o încercare, începând chiar să numere voturile "pentru". PDL a ieşit însă din sală, lăsând şedinţa fără cvorum.
Disensiunile s-au reluat astăzi, însă absenţa a trei reprezentanţi ai PSD-PNL a dat câştig de cauză puterii care a scos subiectul de pe ordinea de zi.