PDL începe lupta pentru succesiunea de probă

După semnalul dat de Băsescu la Snagov, democrat-liberalii fac calculele pentru noua garnitură de secunzi ai lui Boc, care să gestioneze partidul până la alegerile interne de anul viitor.

Noua miză ridicată de Traian Băsescu la Snagov - o garnitură de "trei-cinci prim-vicepreşedinţi" care să gestioneze PDL în locul gărzii vechi până la alegerile interne din primăvară - a pus, de ieri, în paranteză nemulţumirile parlamentarilor legate de propriul guvern. Cu atât mai mult cu cât noul "grup al celor cinci", care ar urma să ia locul tandemului Adriean Videanu- Theodor Stolojan, ca secunzi ai lui Emil Boc, a fost propus cu dedicaţie pentru parlamentari.

Cum Băsescu a impus din start două condiţii: să nu fie nici aleşi locali, nici miniştri, primele pariuri pentru succesiunea de probă se puneau ieri în PDL pe nume ca Roberta Anastase, Ioan Oltean, Sever Voinescu, Valeriu Stoica ori Sulfina Barbu.

Garda veche susţine însă limitarea numărului acestora la doi-trei, din ambele generaţii, nu doar din "noul val". Noua garnitură ar urma să fie aleasă, prin excepţie, în iulie, cu madat până în primăvară.

Oltean: "Doi-trei sunt suficienţi"

Totul a pornit cu pilda câinelui Vasile, paznic vajnic al sediului central din Modrogan pe vremea când Băsescu era preşe dinte al PDL. "Înainte, la partid, era tot timpul cineva, apoi a rămas doar câinele Vasile şi acum nici ăla nu mai este, c-a murit", a reclamat preşedintele la Snagov, sugerând soluţia numirii rapide a unei garnituri care să gestioneze partidul până la alegerile interne din 2011.

Reproşul a fost imediat amplificat ieri de lideri PDL neimplicaţi în guvernare. "Partidul nu funcţionează. Miniştrii au treabă la guvern, primarii în teritoriu, trebuie să fie cineva şi la partid", a explicat pentru EVZ vicepreşedintele Ioan Oltean, susţinând totodată că "doi-trei prim-vicepreşedinţi sunt suficienţi".

Tot din garda veche, vicepreşedintele Sorin Frunzăverde vede patru prim-vicepreşedinţi care să vină însă din ambele generaţii şi "să reprezinte partidul", nu diverse curente ideologice. "Un partid se bazează pe solidaritatea între generaţii. Mai multe curente nu există, să fim serioşi", ne-a declarat el, arătându- se de acord cu excluderea din cărţi atât a miniştrilor, cât şi a primarilor şi şefilor de consilii judeţene. În estimările sale, situaţia se va tranşa "probabil în prima jumătate a lunii iulie".

Anastase, Voinescu, Barbu nu exclud o candidatură

Cu Boc, Videanu şi Blaga la guvern şi Stolojan la Bruxelles, criza de autoritate la vârful PDL este reclamată şi de deputaţii Sever Voinescu şi Sulfina Barbu. "Domnul Stolojan e prins la Bruxelles. Nouă ne trebuie o structură care să fie tot timpul la partid", spune Voinescu. La rândul său, Barbu reclamă "o problemă de leadership" şi crede că noul val de prim-vicepreşedinţi trebuie să cumuleze şi alte condiţii: "recunoaştere la nivel naţional, disponibilitate de timp şi o cunoaştere foarte bună a filialelor".

PDL-iştii se feresc însă la unison de nominalizări. Voinescu vede "în PDL şi în grupurile parlamentare cel puţin 30 de oameni potriviţi". Nu exclude nici o candidatură a sa: "Aştept să se deschidă competiţia". "Mie greu să spun dacă voi candida, pentru că sunt şi preşedinte de Cameră", ne-a declarat Roberta Anastase, aflată în poll-position în pariurile neoficiale din partid. "Pe mine nu mă interesează", susţine Oltean, şi el pe lista de previziuni. "Până acum nu miam pus problema, dar am să mă gândesc serios", spune şi Sulfina Barbu.

Vicepreşedintele Raluca Turcan crede însă că, "dacă discuţia porneşte de la oameni, se blochează întregul proiect". În opinia sa, numărul prim-vicepre şedinţilor trebuie adus la patru: unul pentru proiecte politice la nivel naţional, altul pentru cele la nivel local, unul pentru pregătirea alegerilor şi unul pentru resurse umane. GARDA VECHE

Planurile de rezervă, încurcate

Dincolo de faptul că i-a atenţionat pe PDL-işti că au intrat "în era post-Băsescu" şi că "va veni şi perioada post-Boc" încurajând "o echipă nouă de lideri", preşedintele a avut şi alte câteva discuţii care ar putea să încurce serios planurile de rezistenţă a gărzii vechi. Primul care ar urma să fie "sacrificat": Radu Berceanu.

Surse din coaliţie au declarat pentru EVZ că, în discuţii recente cu lideri ai UNPR, Băsescu a dat asigurări că va susţine la toamnă debarcarea lui Mircea Geoană de la şefia Senatului, funcţie care să-i revină însă lui Cristian Diaconescu, şi nu lui Berceanu, trecut deja pe lista remaniabililor de septembrie.