Remaniere, nu restructurare guvernamentală, şi o listă de cinci miniştri care riscă să fie schimbaţi în această lună la presiunea partidului. Aşa arată revendicările pe care parlamentarii PDL cu funcţii la vârful partidului i le-au pus aseară pe masă lui Emil Boc, presat să vină până mâine cu un răspuns.
Deşi din tabăra miniştrilor PDL şi UDMR, semnalul iniţial a fost pentru amânarea unei schimbări la nivelul guvernului, după o discuţie neoficială cu preşedintele Traian Băsescu, în weekend, mai-marii PDL înclinau ieri către varianta remanierii inevitabile, cel puţin pentru calmarea spiritelor în rândul parlamentarilor. Varianta de compromis: o remaniere de trei, dar care să includă măcar unul dintre numele grele.
Cinci remaniabili pe hârtie
Tensiunile din jurul remanierii au împărţit partidul în două. Miniştrii, pe de-o parte, cărora li s-au alăturat lideri ca Theodor Stolojan sau Valeriu Stoica, susţin că remanierea trebuie să fie strict o decizie a premierului şi a preşedintelui, fără presiuni din partea partidului. "În acest moment, trebuie să fie strict decizia premierului", a comentat pentru EVZ şi vicele PDL Sorin Frunzăverde, reprezentant al aripii vechi a partidului.
Aşa-zişii reformişti, pe de altă parte - de la Sever Voinescu la Cristian Preda -, cer inclusiv capul lui Boc, variantă exclusă însă în acest moment. Presiunile sunt întreţinute însă şi de parlamentarii cu funcţii în PDL - Ioan Oltean, Cezar Preda, Roberta Anastase, Raluca Turcan. "Sigur e nevoie de remaniere", a reiterat ieri Preda, în timp ce Anastase i-a numărat zilele lui Boc până la anunţarea schimbărilor: "Poate fi 1, 2, 3 septembrie, vom decide în BPN, unde majoritatea sunt parlamentari".
Numărul remaniabililor vechiculat în ambele tabere e însă acelaşi: cinci, având de altfel în vedere că din titularii celor nouă portofolii ale PDL patru sunt consideraţi ca şi intangibili: Vasile Blaga şi Elena Udrea, datorită poziţiei în partid, Sebastian Vlădescu, datorită susţinerii de la Cotroceni, şi Daniel Funeriu, datorită aceluiaşi tip de sprijin la care se adaugă convenţia sa cu UDMR pentru trecerea legii învăţământului. Ioan Oltean plusează însă: "4, 5 chiar 6 cred că vor fi remaniaţi", a declarat el pentru EVZ.
Pe lista "celor cinci" apar Mihai Şeitan şi Gabriel Sandu, Mihai Dumitru, dar şi Radu Berceanu sau Adriean Videanu. Surse din PDL au declarat însă că avansarea celor cinci nume este mai mult o varianta maximală, ca în negocierea cu Boc să se obţină măcar schimbarea a trei miniştri. Condiţia pusă de parlamentari însă e ca dintre aceştia cel puţin unul, dacă nu chiar două, să fie nume grele. Primul vizat: Berceanu, urmat de Videanu. Ambii au rezistat însă în ultimii doi ani unor încercări similare de debarcare. În varianta restrânsă, lista ar urma să fie completată de Şeitan. În rândul miniştrilor nimeni nu se simte însă remaniabil. Dacă Berceanu şi Videanu au spus-o nu o dată, ieri li s-au alăturat Blaga, dar şi Sandu. "M-am achitat de toate obligaţiile, am explicat şi în raportul pe care I l-am dat premierului acum două săptămâni. Sub nicio formă nu mă consider remaniabil", a declarat ministrul pentru EVZ.