PC, cu botul pe labe. Rău cu PSD şi PNL, dar mai rău fără

Cu Dan Voiculescu umilit în confruntarea cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, în PC opţiunea candidaturilor separate se aude tot mai slab: primează supravieţuirea în faţa demnităţii.

Poziţia de forţă a copreşedinţilor USL în relaţia cu PC a cam retezat avântul conservatorilor după noi candidaturi. Cu excepţia câtorva lideri de filiale, care continuă să marşeze pe necesitatea candidaturilor separate, calculele conduc spre o concluzie amară pentru ei: fără sprijinul PSD şi PNL, nu au nici o şansă să-şi păstreze actuala reprezentare, darămite să-şi dubleze numărul de consilieri locali, ţinta PC pentru viitoarele locale.

Liderii de filiale PC au fost convocaţi astăzi la centru: oficial, pentru pregătirea alegerilor de anul viitor, neoficial, pentru a a-şi spune părerea cu privire la avantajele şi dezavantajele rămânerii în USL. Cu excepţia a şase judeţe, candidaţii PC nu au avut loc de cei ai PSD şi PNL, deşi primăriile de la Galaţi şi Focşani le făceau cu ochiul.

Conservatorii sunt însă mai nemulţumiţi de tratamentul de subordonaţi aplicat de Victor Ponta şi Crin Antonescu.

Opincile PC şi "muzica" PSD-PNL

Mai rău cu ei, dar mai rău fără ei. Cu această maximă în cap, conservatorii par înclinaţi să înghită şicanele liderilor PSD şi PNL şi să meargă mai departe în USL în condiţiile celorlalţi parteneri. Numai altfel au şanse să-şi dubleze numărul consilierilor locali şi să mai obţină ceva primării în plus, cred conservatorii.

La Maramureş, apele tulburate de pretenţiile PSD la şefia Consiliului Judeţean s-au liniştit. "Săptămâna trecută domnul Marian Ursache a anunţat că organizaţia sa nu mai are candidat la şefia CJ", a declarat, pentru EVZ, liderul filialei PC, Camelia Negruţ. Ea recunoaşte că singuri nu au multe şanse să-şi mărească zestrea de aleşi locali. Acum au un primar, patru viceprimari şi 39 de consilieri.

La Buzău, preşedintele PC, Gheorghe Vlase nu vede altă soluţie decât coabitarea cu PSD şi PNL. "Pentru PC, cel puţin, altă cale nu există. Sigur, e normal să mai existe controverse, că nu ne putem iubi din prima zi", ne explică Vlase. Obiectivul său? Cel puţin câte un consilier în jumătate din comunele judeţului şi doi edili.

Dublarea zestrei de consilieri vs. demnitate

Maria Grapini, vicepreşedinte PC, este mai tranşantă. "Ţinta noastră este să ne dublăm consilierii şi să avem primari pentru organizaţiile locale mai puternice. Avem trei variante: fie mergem singuri pentru comune şi oraşe, fie candidăm sub forma ACD, dar separat de PSD, fie în comun, ca USL. Înţelept este să mergem împreună acolo unde nu se poate altfel. Nu trebuie aplicată o reţetă de sus în jos, trebuie să se ţină cont de realităţile locale", crede Grapini.

"Nu trebuie să ieşim neapărat din USL, dar putem să participăm singuri în alegeri şi să venim cu scorurile obţinute. Am insistat să mergem singuri, am spus la centru că trebuie să ne verificăm organizaţiile din ţară. Demnitate nu ne-ar strica să avem. Nu vreau să cerşim, să stăm la mâna PSD şi a PNL. Aşa nu ne mai aruncă acolo un procent după voia dumnealor", este de altă părere preşedintele PC Brăila, Gheorghe Obreja.

"Noi am votat încă de la început împotriva constiturii USL. Nu ne-am schimbat părerea. Un partid mic nu se poate dezvolta sub doi coloşi. Aveam deja experienţa colaborării cu PSD şi ne lovisem de aroganţa liderilor lor locali. În concluzie, îmi doresc să candidăm separat de PSD şi PNL, fără alianţă cu niciun partid, să fim singuri împotriva tuturor", ne explică liderul PC Iaşi, Vasile Şălaru.

OPŢIUNI

Kivu: Ieşirea din USL, joc de poker

PC încearcă să-şi maximizeze beneficiile de pe urma participării în USL, problema fiind însă că nu este evident ceea ce are de negociat, spune sociologul Mircea Kivu.

"PC este un partid care s-a aliat cu toată lumea, pe rând. Şi asta pentru un singur motiv: să ajungă în parlament. Este singurul partid care nu a reuşit să atingă pragul parlamentar şi cu toate astea s-a aflat mereu în parlament (...) O eventuală ieşire din USL nu i-ar lăsa decât intrarea în Mişcarea Populară", a susţinut Kivu, subliniind că ideologia nu este o problemă pentru PC.

"Este ca într-un joc de poker, fiecare încearcă să intuiască cât de serioasă este mâna adversarului. La nivel naţional PC nu are nicio şansă singur, doar dacă va fi eliminat pragul electoral", a conchis Kivu. Citiţi şi:

  • Calculele lui Ponta şi Antonescu: Un Voiculescu ieşit din ecuaţie, procente mai multe pentru USL