Pavlos Bakoyannis, om politic grec democrat și jurnalist, asasinat de extremiști

Pavlos Bakoyannis. Sursa foto: Wikipedia

Pavlos Bakoyannis, om politic grec democrat și jurnalist, asasinat de extremiști. Soțul viitorului primar al Atenei la Jocurile Olimpice din 2004 a fost lichidat la 26 septembrie 1989.

Pavlos Bakoyannis, om politic grec democrat și jurnalist, asasinat de extremiști. Soțul viitorului primar al Atenei la Jocurile Olimpice din 2004 a fost lichidat la 26 septembrie 1989.

Anul 1989 nu a fost scutit de frământări nici în Grecia. Deși în această țară se instaurase democrația după 1974 și Grecia aderase la CEE în 1981, au existat și violențe. Un astfel de eveniment l-a constituit moartea violentă a omului politic grec Pavlos Bakoyannis. Din 1974, Pavlos Bakoyannis era căsătorit cu fiica omului politic Constantin Mitsotakis, Prim-Ministru al Greciei (1990-1993) celebra Dora Bakoyannis, deputat, ales, în noiembrie 1989, pe locul rămas vacant prin moartea soțului ei asasinat în 26 septembrie 1989,  Ministrul Culturii din Grecia (1992-1993), mai târziu, Primar al Atenei (2002-2006) și chiar Ministru de Externe al Greciei (2006-2009) din partea formațiunii care îl consacrase și pe soțul său, ”Nea Demokratia” (Noua Democrație), formațiune de dreapta.

Pavlos Bakoyannis - om politic democrat grec și jurnalist activ

Omul politic Pavlos Bakoyannis era în 1989 liderul grupului parlamentar al formațiunii ”Nea Demokratia”. În data de 26 septembrie 1989, când parlamentarul Pavlos Bakoyannis a ajuns în fața biroului său, a fost asasinat prin împușcare de către un grup de membri ai guerillei de orientare neo-marxistă ”17 Noiembrie”. Atentatul  a fost atribuit lui Dimitris Koufudinas, Iraklis Kostaris, Alexandros Giotopoulos, Savvas Xiros și Vassilis Tzortzatos.

În perioada 1968-1974, din Germania, omul politic Pavlos Bakoyannis realizase  numeroase emisiuni de radio și rostise discursuri contra juntei militare (”Regimul coloneilor”), care condusese Grecia.  El se declarase un apărător al democrației și un adversar al oricărei ideologii extremiste și după revenirea la democrație, în 1974. Totuși, curentul marxist-comunist a rămas deosebit de activ în Grecia, încă din timpul războiului civil din 1946-1949, existând în permanență tendința de radicalizare. Asasinii omului politic Pavlos Bakoyannis au fost întemnițați.

Judecarea și condamnarea autorilor asasinatului

Procesul lor a durat până în decembrie 2003, când primii trei atentatori au fost condamnați la închisoare pe viață, iar ultimii doi au primit 18 ani de închisoare pentru atentat cu victimă, prin sentința Tribunalului din Atena. Cel mai cunoscut dintre atentatori, Alexandros Giotopoulos se născuse la Paris, în 1944 și intrase în cercurile marxiste internaționale, deși, la proces a negat implicarea în atentat. Totuși Guerilla ”17 noiembrie” comisese deja mai multe atentate, îndreptate împotriva unor politicieni cu vederi democratice, fiind în atenția autorităților elene. Alexandros Giotopoulos a considerat că i s-a înscenat implicarea în atentat, de către anglo-americani, o acuzație tipică pe care marxiștii o foloseau în perioada ”Războiului Rece”.

În 2005, Alexandros Giotopoulos a făcut apel la sentință, fiind sprijinit mediatic de către personalități internaționale, inclusiv din Franța și de către mișcările de extrema-stângă europene, dar în 2007, instanța a menținut condamnarea, respingând apelul.

Sursa foto:Greek City Times