Doliu în cultura românească. A murit un mare scriitor şi istoric român

Scriitorul român Pavel Chihaia a încetat din viaţă, marţi, la München, unde se stabilise de patru decenii. Odată cu Pavel Chihaia, a dispărut o mare şi strălucită personalitate a culturii române. Scriitorul s-a născut în anul 1922 în oraşul Corabia.

Pavel Chihaia a fost membru al Asociației Anticomuniste „Mihai Eminescu''.

Una dintre capodoperele sale, romanul Blocada, pe care Chihaia l-a publicat în decembrie 1947 va rămâne un simbol al literaturii româneşti şi universale.

Blocada, cea mai importantă carte de proză din deceniul 1940-1950, era doar primul volum dintr-o proiectată trilogie intitulată Simfonia dobrogeană.

Intuiţiile majore ale autorului asupra Dobrogei nu erau străine de opera marelui savant Vasile Pârvan, de ale cărui lumini s-a folosit, aşa cum mărturiseşte, şi Vintilă Horia în romanul său.

Astăzi am putea spune că Blocada este cartea emblematică pentru ţinutul dintre Dunăre şi mare. Romanul a fost însă retras din librării şi dat la topit în primăvara anului 1948.

 Între anii 1946-1950, Pavel Chihaia a făcut parte din asociaţia anticomunistă „Mihai Eminescu" alături de Vladimir Streinu, Şerban Cioculescu, Dinu Pillat, Constant Tonegaru şi alţii. Arestat de mai multe ori şi eliberat „din lipsă de probe", Pavel Chihaia a trăit foarte greu, însă a ilustrat demnitatea refuzului: chiar şi în epoca de liberalizare de la mijlocul anilor '60, el nu a încercat să-şi reediteze Blocada, nici alte cărţi de proză pe care le avea în manuscris şi care au văzut lumina tiparului începând din 1990, potrivit dcnews.ro

În 1973, Pavel Chihaia a susţinut un strălucit doctorat în istoria artei la Sorbona, iar din 1978 s-a stabilit în străinătate, mai întâi în Franţa, apoi în Germania. A revenit de nenumărate ori în ţară după prăbuşirea fostului regim şi nu putem ignora o latură de autentic creştin ortodox care, sub acest aspect, îl aşază alături de istoricii Virgil Cândea, licenţiat şi în teologie, şi Florin Constantiniu, intelectuali cu vocaţia credinţei şi a mărturisirii ortodoxe.