EUROVISION 2010. Paula Seling vrea să se joace cu focul în concerte

Artista se fereşte să facă pronosticuri privind evoluţia pe piaţa muzicală a piesei cu care România şi-a egalat cea mai bună performanţă la concursul Eurovision.

După ce s-au întors acasă cu locul trei la Eurovision, Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu încă se obişnuiesc cu „bronzul” câşti gat. Performanţa a fost o adevărată surpriză pentru România, în condiţiile în care Germania şi-a confirmat statutul de favorită la casele de pariuri, unde piesa Playing with Fire nu figura între primele zece.

Dacă, în 2005, Luminiţa Anghel şi Sistem ocupau acelaşi loc, adunând însă doar 158 de puncte, Paula şi Ovi au continuat „tradiţia” aducând, totuşi, un plus la punctaj.

Cele 162 de puncte adunate de cei doi artişti le-au adus românilor locul al treilea în clasamentul final, în timp ce Germania s-a plasat pe primul loc (Lena, 19 ani, „Satelite”, 246 de puncte), iar Turcia (maNga, „We Could Be The Same”, 170 de puncte) a luat „argintul”. „Suntem foarte bucuroşi pentru rezultat şi mulţumiţi că am confirmat aşteptările”, au spus emoţionaţi interpreţii.

Medalia, o uşă deschisă

„Faptul că «Playing With Fire» s-a clasat printre primele trei melodii la Eurovision cred că va determina schimbări în concepţia realizării unui cântec pentru această competiţie”, a precizat Ovidiu Cernăuţeanu.

În schimb, în urmă cu trei ani, Mihai Trăstariu, deşi clasat pe locul patru, a primit cel mai mare punctaj pentru România, 172 de puncte, piesa „Tornero” având un impact foarte puternic asupra publicului. Despre cum va evolua melodia „Playing with Fire” Paula Seling spune pentru EVZ că nu are cum să prevadă succesul sau insuccesul, însă poate asigura că atât ea, cât şi Ovi vor munci pentru a susţine concerte de promovare de acum înainte.

„Eu nu sunt nici compozitorul piesei, să mă afecteze material difuzarea ei, nici producător, pentru a stabili strategii de promovare. Sunt interpret, eu cânt, şi sper că acest eveniment minunat să fie un început pentru noi amândoi. Vom munci cel puţin la fel de mult pentru a susţine concerte de promovare, pe viitor. Despre evoluţia financiară, cred cel mai bine ştie Ovi, el este autorul şi drepturile de autor i se adresează”, este de părere Paula Seling.

Primii paşi ai succesului

Până atunci, însă, piesa a vut deja ecouri internaţionale. În ultimele câteva zile download-urile plătite ale melodiei au ajuns la cifra de 30.000. „Locul trei în această prestigioasă competiţie ne-a adus multe contacte şi schimburi de cărţi de vizită cu compozitori sau organizatori din străinătate, în special cu cei din ţările nordice”, a mai spus Paula Seling.

Predicţii comparative cu „Tornero”

Dacă piesa Paulei şi a lui Ovi va avea acelaşi succes ca şi „Tornero”, semnată de Mihai Trăistariu, care i-a adus contracte cu case de discuri în 15 ţări, sau unul ceva mai „modest”, precum piesa Luminiţei Anghel, Paula precizează că nici nu a avut, încă, răgaz să se gândească atât de departe. „Nu ştiu, sincer, nu mam gândit la asta. Mie mi s-a părut că succesul lor a fost mare prin locurile foarte bune pe care le-au ocupat. Nu ştiu câţi bani sau câte concerte au avut şi nici nu pot să prevăd viitorul”, a completat Paula. Cât despre primirea sa la Oslo, dar şi primirea la întoarcerea acasă, Paula are numai cuvinte de laudă.

„Am fost primiţi minunat, atât în Oslo, cât şi aici. Pentru amănunte, intraţi pe www.paulaseling.ro, la jurnal/arhivă. Primirea de acasă a fost minunată, mai frumoasă decât aş fi putut să îmi închipui vreodată, şi cel mai mare regret l-am avut că nu au fost cu mine nici Ovi, nici Radu, să simtă energia oamenilor, să asculte cuvintele lor, felicitările”, a mărturisit ea.

„A fost un moment emoţionant pentru care sunt profund recunoscătoare celor veniţi în aeroport, dar şi celor care ne-au votat sau ne-au ţinut pumnii strânşi”, a încheiat Paula Seling.

EVOLUŢIE

Succesul piesei ţine de noroc

Cu contracte cu case de discuri din 15 ţări şi cu peste 1,5 milioane de euro intraţi în buzunarul celor care s-au ocupat de promovarea piesei „Tornero”, în urma succesului de la Eurovision 2006, Mihai Trăistariu spune că succesul lui de atunci s-a bazat şi pe noroc.

„În 2006, câştigătorii Eurovision au fost Lordi, monştrii rock, iar rezultatul a fost foarte contestat. Piesa nu era de radio, aşa că am avut norocul ca posturile de radio să o difuzeze pe a mea”. Şi anul acesta piesa câştigătoare este contestată de unii, dar pare să fie un hit.

„Am auzit-o la posturi de radio româneşti”, spune artistul, care mai explică faptul că, în 2005, când Luminiţa Anghel şi Sistem au ieşit pe locul 3, câştigătoarea Elena Paparizou a fost foarte promovată şi apreciată. Astfel, piesa românească nu a avut norocul să aibă succes internaţional”, a explicat el. Revenind la Eurovision 2010, Trăistariu mai spune că un lucru e cert, „succesul în alte ţări ţine de noroc”.

Nici Horia Moculescu nu ştie exact ce se va întâmpla cu piesa de la Eurovision 2010. „Eu mizez pe faptul că Norvegia şi Suedia ne-au dat câte 10 puncte şi cred că vor cumpăra CD-ul”, a precizat acesta.

Şi tânărul compozitor Laurenţiu Duţă crede că succesul este imprevizibil după un astfel de concurs. Pe de o parte, spune el, există şanse mari să aibă succes o piesă câştigătoare, la fel cum o piesă care nici nu a fost în concurs poate deveni un hit.