Echipa României „va cânta cu foc” în semifinala Eurovision de astăzi
Aşteptarea a luat sfârşit. În această seară, de la ora 22.00, pe TVR 1, după luni de muncă, „Playing with fire”, piesa interpretată de Paula Seling şi Ovidiu Cernăuţeanu ce reprezintă România la Eurovision, va răsuna pe Telenor Arena. Dacă în prima semifinală atât compoziţiile, cât şi showul participanţilor n-au excelat, spectacolul fiind mai mult sugerat, cea de-a doua semifinală se anunţă mai colorată, cu melodii de calitate şi mai multe efecte speciale pe scenă.
„Playing with fire” va fi a zecea piesă din concurs, iar Paula, Ovi şi cele patru fete din baking vocals sunt convinşi că vor face spectacol la Oslo. Piesa de rezistenţă în show-ul prezentat de România este deja cunoscutul pian dublu, transparent creat de Radu Bucura, soţul Paulei, la care va cânta împreună cu partenerul ei, iar scena va fi inundată de flăcări.
Ieri, pe imensa scenă din Oslo au avut loc repetiţiile pentru cea de-a doua semifinală. Cele 17 ţări care vor evolua în spectacolul de astăzi sunt Lituania, Armenia, Israel, Danemarca, Elveţia, Suedia, Azerbaidjan, Ucraina, Olanda, România, Slovenia, Irlanda, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Georgia şi Turcia.
La casele de pariuri, echipa României este creditată cu şanse bune de a ajunge în finală, chiar dacă nu este văzută ca favorită pentru 29 mai. Dacă în semifinală site-ul de pariuri gamebookers.com ne plasează între primele 10 finaliste, pentru finală suntem creditaţi cu un loc în cea de-a doua jumătate a clasamentului.
În vizită la cei mai mici fani
Marţi, 25 mai, Paula şi Ovi au fost oaspeţii şcolii Haslum din Baerum. Ei au adus cadouri celor 500 de copii, le-au cântat şi au dat autografe. La iniţiativa primarului din Baerum, fiecare şcoală din district „a adoptat” câte o ţară participantă la Eurovision şi au învăţat multe lucruri despre naţiunea respectivă.
INTERVIU
„Dacă am ales să ne jucam cu focul, o să o facem până la capăt!”
EVZ: Cum vi s-au părut melodiile din prima semifinală? Dar spectacolul? Paula Seling: Tragerea la sorţi a făcut ca în prima semifinală să participe destul de multe piese mai slabe (din punctul de vedere al compoziţiei, interpretării sau show-ului) decât în cea de-a doua. Ne permitem să spunem că ar fi mai corect ca ţările participante să fie împărţite în două serii pentru prezentarea pieselor, dar competiţia să fie una singură. Există multe opinii că, aşa cum se desfăşoară lucrurile acum, unii concurenţi care ar fi meritat să intre în finală să nu reuşească din cauza concurenţei prea puternice din semifinala a doua. Spectacolul nu a impresionat prin grandoare, cum s-a întâmplat la Moscova, dar a reuşit să pună în valoare mai bine artiştii şi fiecare show în parte.
Aţi avut vreun favorit? Ovidiu Cernăuţeanu: Ne-a părut sincer rău pentru Macedonia. Nu numai că ne leagă deja o prietenie de toţi membrii delegaţiei, dar piesa chiar avea toate atuurile necesare să fie promovată în finală.
Au început să apară emoţiile? Paula Seling: Emoţii sunt întotdeauna înainte de orice performanţă scenică, ar fi culmea ca tocmai acum să lipsească. Dar emoţiile nu sunt decât un catalizator energetic care ne ajută să transmitem tot ce avem mai bun.
Mai e ceva de corectat? Paula Seling: Nu de corectat mai poate fi vorba în această fază, ci doar de intensitatea transmisiei, aşa cum mai spuneam. Sperăm să atingem conjuncţia fericită cu feedback-ul publicului din sală şi din toată Europa!
Pregătiţi surprize pe scenă? Ovi: Sunt unele elemente despre care nu am vorbit şi despre care nici nu se poate vorbi, pentru că ţin de o chimie care nu se materializează în cuvinte, ci... în foc! Dacă am ales să ne jucăm cu focul, o să o facem până la capăt!
REGULAMENT
De astăzi, românii pot participa la televoting
Din 2009, EBU a anunţat un nou regulament pentru semifinale astfel încât rezultatele sunt determinate de o combinaţie în care în proporţie de 50% contează votul juriului de specialitate, iar cealaltă jumătate o reprezintă televotul, algoritm care se aplică şi în finală. Ţara de pe locul I din acest top va primi 12 puncte, a doua, 10 puncte, iar următoarele, de la 8 la 1 punct. Dacă două ţări au acelaşi punctaj, are prioritate cea cu mai multe voturi din partea publicului. În fiecare semifinală, cele 10 ţări care au obţinut cel mai mare punctaj se vor califica în faza următoare.
Tot din 2009, EBU a hotărât ca liniile de votare să fie deschise la începutul fiecărei emisiuni şi închise la 15 minute de la finalul ultimei melodii participante. O persoană poate vota de maximum 20 de ori aceeaşi melodie sau melodii diferite, dar nu poate vota şi ţara din care trimite mesajul.
Anul acesta, 34 dintre cele 39 de ţări participante au evoluat în semifinale. Primele 10 ţări câştigătoare din fiecare semifinală, alături de Norvegia şi de cele patru ţări mari care evoluează direct în finală - Spania, Germania, Marea Britanie şi Franţa, ţări finanţatoare - vor concura în finala din 29 mai.
Susţinătorii din fiecare ţară participantă vor putea vota doar în semifinala în care participă şi în finală (chiar dacă nu s-a calificat). Dacă pe 25 mai telespectatorii din România nu au putut vota, atât astăzi cât şi pe 29 mai linile telefonice vor fi deschise.
Concursul, în direct la TVR, TVR Internaţional şi TVR HD
De la ora 22.00, Leonard Miron şi Geanina Corondan, comentatori din Studioul Eurovision din TVR, sunt, şi în această seară specială, gata să ne ofere informaţii şi cancanuri, dar şi să traducă speech-ul prezentatorilor televiziunii norvegiene, Erik Solbakken, Haddy Jatou N’jie şi Nadia Hasnaoui.
Pentru astăzi, în emisiunea prezentată de Leonard Miron înaintea transmisiunii de la Oslo vor fi invitaţi Horia Moculescu şi Marcel Pavel. După ce vor urmări un montaj de două minute cu piesele care intră alături de echipa României în concurs, invitaţii din platou îşi vor spune părerea despre şansele pe care le acordă melodiilor.
ÎN FINALĂ
Numai 10 norocoase
Putem răsufla uşuraţi: Moldova este în finală. Prima semifinală, din 25 mai, a dat startul celei de-a 55 ediţii a Eurovision, o competiţie „mai de criză” şi mai puţin spectaculoasă decât cele din anii precedenţi.
Norvegia a încercat să facă un spectacol atractiv, cu glume, dans şi fani, dar au avut şi rateuri şi au încurcat titrarea pentru una dintre ţările deja finaliste.
Câştigătorii din 25 mai
- BOSNIA-HERŢEGOVINA Vuka in Braji - „Munja I Grom”
- MOLDOVA Stroke Project&Olia Tira - „Run away”
- RUSIA Peter Nalitch - „Lost and forgotten”
- GRECIA Giorgos Alkaios&Friends - „Opa”
- PORTUGALIA Filipa Azevedo - „Há Dias Assim (Portugal)”
- BELARUS „3+2” - „Far Away”
- SERBIA Milan Stankovi - „Ovo je Balkan”
- BELGIA Tom Dice - „Me and my guitar”
- ALBANIA Juliana Pasha - „Nuk mundem pa ty”
- ISLANDA Hera Björk - „Je Ne Sais Quoi”
27 MAI
Semifinaliştii
1. LITUANIA InCulto - „East European Funk” 2. ARMENIA - Eva Rivas - „Apricot Stone” 3. ISRAEL Harel Skaat - „Milim” 4. DANEMARCA Chanée & N’Evergreen - „In a moment like this” 5. ELVEŢIA Michael von der Heide - „Il pleut de l’or” 6. SUEDIA Anna Bergendahl - „This is My Life” 7. AZERBAIJAN Safura - „Drip D” 8. UCRAINA Vasyl Lazarovich - „I Love You” 9. OLANDA Sieneke - „Sha-la-lie (Ik Ben Verliefd)” 10. ROMÂNIA Paula Seling & Ovi - „Playing With Fire” 11. SLOVENIA Roka lindre & Kalamari - „Narodnozabavni rock” 12. IRLANDA Niamh Kavanagh - „It’s For You” 13. BULGARIA Miro - „Angel si ti” 14. CIPRU Jon Lilygreen & The Islanders - „Life looks better in spring” 15. CROAŢIA Feminnen - „Lako Je Sve” 16. GEORGIA Sopho Nizharadze - „Shine” 17. TURCIA Manga - „We could be the same”