Paula Pîrvănescu, candidat independent la europarlamentare: „Cred într-un proiect de țară comun“

Paula Pîrvănescu, candidat independent la europarlamentare: „Cred într-un proiect de țară comun“ Sursa foto: Arhiva companiei

Paula Pîrvânescu, singura candidată independentă la alegerile europarlamentare din România, consideră că neînregimentarea politică reprezintă un avantaj real.

Paula Pîrvănescu are o carieră de peste de 20 ani în dezvoltarea mediului antreprenorial românesc și o vastă expertiză în domeniul finanțărilor europene și în cel bancar. A fost secretar de stat pentru Investiții străine și Programe pentru IMM-uri. Dar a fondat și Asociația Romanian Business Chamber (RBC), al cărei președinte a fost din 2020, până în 2024.

Anul acesta, Paula Pîrvănescu și adăugat o nouă „titulatură“ – cea de singura femeie candidat independent la alegerile europarlamentare. O alegere, aparent, neașteptată pentru o persoană care a lucrat în „sistem“ și cunoaște mecanismele din interior, scrie Infofinanciar.

„În ultimul timp, mai bine zis ultimul an, s-a conturat o imagine care planează deasupra României a profilului de independent. Mi-a surâs ca tendință, pentru că cine achiesează la această variantă, prezintă un act de curaj. Într-o familie mare, precum cele de partid, e foarte greu, raportându-te chiar și la relațiile ierarhice din interior, să poți prezenta proiecte personale și să fii și susținut la momentul dorit de tine.“, ne-a declarat Paula Pîrvănescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

O potrivire fericită

Potrivit fostului secretar de stat, motivațiile sale sunt multiple. În primul rând, este vorba de greutățile familiilor monoparentale în societatea actuală, dar și de lipsa femeilor de la masa negocierilor. Pe lista „motivelor“ sale mai figurează însă și supraleglementarea legislativă privind finanțările și pachetul legislativ aferent societăților comerciale. Dar și lipsa de suport instituțional destinat tinerilor în ceea ce privește planul de carieră.

„Toate acestea m-au impactat, direct sau indirect. Și, astfel, m-au determinat să fac această alegere. Din punct de vedere al curajului, ingredient-cheie pentru «calea de independent», sunt și o fire mai îndrăzneață și hotărâtă. Și cred că a fost o potrivire fericită a acestei tendințe cu aspirațiile personale și profesionale. Consider că societatea civilă are nevoie de o voce în afara partidelor politice.“, subliniază Paula Pîrvănescu.

Avantajele independenței

Singura femeie candidat independent la alegerile europarlamentare din România consideră că neangajarea politică reprezintă un avantaj real. Argument justificat prin prisma realizărilor sale de până acum.

„Am coagulat în jurul meu oameni din lumea reală, care nu au legături sau relații comerciale cu statul sau partidele. Sunt oameni de afaceri, ONG-uri, membri ai unor patronate, instituții financiar-bancare care sunt alături de mine. Și cu care am schimburi de idei și consultări pe toate palierele pentru misiunea pe care mi-am propus-o în Parlamentul European“, explică Pîrvănescu

Potrivit acesteia, alegerea sa este justificată de faptul că, în ultima perioadă, partidele nu mai dezbat programe. Ci doar negociază funcții și fac sondaje.

„Eu cred într-un proiect de țară comun, nu impus de grupuri de interese. Eu îmi doresc o Românie prosperă și conducători harnici“, punctează candidata la europarlamentare.

Eurodeputații trebuie să se implice

Din perspectiva Paulei Pîrvănescu, alegerile europarlamentare reprezintă o provocare în sine. Prin simplul fapt că, în mod tradițional, oamenii nu sunt atenți la acestea, precum la cele locale, de pildă.

„Și asta pentru că, până acum, nu au simțit rezultate venind din această zonă, de la Bruxelles. Pare că se formează o distanțare între cetățean și viitorul eurodeputat. Din păcate, nu este un mit.“, explică Pîrvănescu.

Fostul secretar de stat susține însă că oamenii trebuie să înțeleagă că așa ceva nu este normal. Și că eurodeputații trebuie să muncească să reprezinte în Parlamentul European interesele românilor.

„Am ales să candidez la europarlamentare pentru că ceea ce știu să fac are directă legătură cu acele instituții și cu negocierea pachetelor de finanțare europeană. Este un spațiu de lucru în care, dacă știi ce faci și îți propui ca în fiecare zi să maximizezi orice reușită, este imposibil să nu ai rezultate cu impact real. Slaba implicare a eurodeputaților de până acum certifică poziția țării noastre“, declară Paula Pîrvănescu.

Finanțarea, o prioritate asumată

Fondatoarea RBC afirmă că nu are afinități politice în Parlamentul European. Dar admite că, dacă va accede în legislativul UE, va face parte dintr-un grup politic. Însă doar în urma unei negocieri.

„Proiectele din cadrul manifestului meu electoral primează și vedem cine este interesat să mă susțină. Social-democrații europeni par a fi cei care îndreaptă atenția asupra manifestului meu electoral. (…) Eu sunt economist de profesie și mă interesează tot ce înseamnă finanțare europeană. Atât prin pachetele gestionate direct de Comisia Europeană cât și prin ministerele de resort. Din primele zile de mandat mă voi implica molecular în tot ceea ce înseamnă România în Europa“, conchide Paula Pîrvânescu.

Care așteaptă cu nerăbdare și seninătate scrutinul din iunie, pentru că nu duce în spate povara niciunei înregimentări politice.