După patru ani de acţiuni în instanţă, medicul de familie Paul Şerban a avut câştig de cauză în faţa Ministerului Sănătăţii în privinţa acordării drepturilor şi sporurilor salariale stabilite de lege pentru medicii din mediul rural.
„Nu era respectată legislaţia şi nu ne erau respectate drepturile contractuale. De aceea am fost nevoit să iau atitudine“, spune Paul Şerban. El a demarat acest proces mai ales pentru că se simte obligat să dea un exemplu, din moment ce are şi funcţia de preşedinte al Asociaţiei medicilor de familie din judeţul Botoşani. Curtea de Apel Bucureşti a stabilit, în urmă cu câteva zile, că Paul Şerban trebuie să primească din partea MS suma de 78.000 de lei.
„La început nu mi-am făcut iluzii deşarte. Am sperat că instanţa va fi cea care va decide şi va fi obiectivă, totuşi am fost mulţumit că, din 2005, toţi colegii au primit toate sporurile aşa cum era prevăzut în legislaţie. Într-un fel, am satisfacţia că datorită acţiunii mele s-a respectat legislaţia“. Început greu Paul Şerban a început războiul împotriva sistemului în 2004, la Adunarea Generală a Colegiului Naţional, în prezenţa reprezentanţ ilor Ministerului Sănătăţii. La acel moment, el a spus că în judeţul Botoşani medicii de familie semnează contractele în alb.
„Ni se pune în faţă ultima pagină a contractului pe care să îl semnăm şi să îl ştampilăm, fără să fie semnat de reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate, şi noi nu ştim conţinutul contractului, urmând să-l primim a doua lună“, a spus Paul Şerban. După ce a făcut aceste sesizări, medicul botoşănean s-a trezit cu un control de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.
„Nu a fost o întâmplare. A fost un audit comandat. Să nu îmi spună nimeni că exact atunci îmi venise mie rândul. A venit o echipă de patru oameni, au controlat zece zile activitatea pe ultimii trei ani, dar nu au găsit nimic“, susţine el. După control, medicul a sesizat faptul că erau diferenţe şi de 250 de pacienţi care nu se regăseau în evidenţe, şi acest lucru ducea la diminuarea sumei pe care o primea lunar de la Casa Judeţeană de Asigurări. În plus, medicul a reclamat şi problema sporurilor.
„Conform fişei de la Direcţia de Sănătate Publică, eu aveam dreptul la un spor de 60%, iar soţia - 45%, iar noi primeam 0%-15%. Acesta era sporul pe care îl dădea Casa de Asigurări, fără să fie respectate criteriile legale. Când îi întrebam, spuneau că nu au bani, dar în contract nu scrie nicăieri că acestea se acordă în funcţie de bugetul Casei Judeţene de Asigurări de Să- nătate“, rememorează el. „Medicina de familie e o vacă bună de muls“ După ce a purtat o corespondenţă cu CJAS Botoşani, s-a adresat Comisiei de arbitraj a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, atât în nume personal, cât şi ca preşedinte al Asociaţiei medicilor de familie din Botoşani. După şapte luni a primit răspunsul, prin care comisia a declinat competenţa.
În 2005, s-a adresat instanţei de judecată şi, în septembrie 2007, s-a dat sentinţa pe fond unde a avut câştig de cauză. Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani a făcut recurs, iar, pe 17 martie, Curtea de Apel Bucureşti i-a dat câştig de cauză. „Pe speţa aceasta este singurul caz din ţară. Nu a mai cerut nimeni din ţară revendicarea drepturilor băneşti“, susţine Şerban.
Pur şi simplu a ajuns la saturaţie, după ani de luptă cu sistemul sanitar din mediul rural. Din cauza drumului prost, el a asistat şi la multe naşteri, pentru că ambulanţele nu puteau ajunge în zonă. „Vreau să văd un primar care a scos bani din buzunarul lui, după ce a luat salariul, şi a cumpărat geamuri termopan la primărie sau că domnul ministru, din banii lui de ministru şi de deputat, a făcut îmbunătăţiri la clădirea Ministerului Sănătăţii. Dacă se justifică, facem şi noi la fel. Medicina de familie e o vacă bună de muls“, conchide medicul botoşănean. CARIERĂ Şi-a făcut un rost la Botoşani Originar din Brăila, medicul Paul Şerban, acum în vârstă de 54 de ani, a ajuns să practice în judeţul Botoşani după clasicele repartiţii din vremea vechiului regim. După ce a făcut facultatea la Bucureşti, a mers la Târgu-Mureş pentru rezidenţiat şi tot aici şi-a cunoscut consoarta, Katalin.
Pentru că nu s-a putut întoarce acasă, a rămas în comuna botoşăneană în care a fost repartizat, Nicşeni. Aici îşi face meseria de 20 de ani şi, între timp, a preluat şi cabinetul de la Corlăteni, aflat la vreo 50 de kilometri de municipiul Botoşani. Deşi nu este proprietar al cabinetelor medicale din comunele Nicşeni şi Corlăteni, Paul Şerban a început să facă investiţii serioase, realizate prin credite bancare.
Doar în cabinetul de la Nicşeni, amenajat la parterul unui bloc, a montat recent o centrală termică, a refăcut tâmplăria, ceea ce a costat circa 35.000 de lei. În modernizarea cabinetului de la Corlăteni, el are buget de cheltuit de circa 50.000 de lei.