InstanţaPaul Lambrino a fost arestat în Malta, instanța respingându-i cererea de eliberare pe cauțiune. În perioada următoare, autoritățile române urmează să inițieze procedurile de extrădare.
Alina Gorghiu, ministra Justiției a anunțat că Paul al României a fost arestat preventiv în Malta până pe data de 9 mai. El a fost preluat de autorități dintr-un resort de lux unde participa la un eveniment.
Paul Lambrino arestat preventiv
Instanța din Malta a dispus că Paul al României trebuie să-și petreacă următoarea perioadă în arest preventiv. Decizia nu este definitivă, însă, și poate fi atacată. Anunțul a fost făcut de ministra Justiției, Alina Gorghiu, conform căreia va începe procedura de extrădare pentru Paul Lambrino.
„Din informațiile pe care le avem, solicitarea acestuia, de a fi eliberat pe cauțiune, a fost respinsă, decizie care poate fi însă contestată. După cum știți, acesta a fost condamnat la pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la abuz în serviciu, în dosarul Ferma Băneasa, a anunțat Alina Gorghiu.
Potrivit spuselor ministrei Justiției, instituția pe care o conduce va iniția demersurile pentru ca Paul Lambrino să fie adus în țară. Alina Gorghiu a precizat că va oferi toate documentele și informațiile necesare judecătorilor din Malta.
„Ministerul Justiției va continua demersurile și va depune eforturi pentru ca prințul Paul să-și execute pedeapsa în România, așa cum procedează cu orice fugar al statului român. Vom informa cu privire la etapele procedurale ulterioare. Vom furniza toate documentele și informațiile necesare pentru ca instanța din Malta să accepte predarea fugarului”, a precizat Alina Gorghiu într-o postare pe Facebook.
Reținut la un eveniment al masoneriei
Paul Lambrino a fost reținut în Malta, la un hotel de lux, duminică. El participa, aici, la un eveniment organizat de o lojă masonică Ordinul cavalerilor de Malta. Prințul Paul a fugit din România în urmă cu patru ani, ca să scape de condamnarea la închisoare. A fost sancționat de instanță cu trei ani și patru luni de închisoare în Dosarul Ferma Băneasa.
Pe numele său a fost emis un mandat european de arestare care era încă activ. Aceasta chiar dacă, în Franța, în urmă cu trei săptămâni, o instanță a decis să refuze extrădarea în România. În acest caz, polițiștii români au colaborat cu autoritățile malteze și l-au ridicat pe Paul Lambrino din hotel.
ŞefulPoliţiei Române, Benone-Marian Matei, a declarat că Prințul Paul a fost localizat în urma informaţiilor transmise de poliţişti. El se afla împreună cu soția sa și nu a opus rezistenţă în momentul capturării.
„A avut loc un schimb de informaţii cu Poliţia din Malta. În urma informaţiilor transmise de poliţişti români, persoana de care aţi menţionat a fost localizată într-un resort. Ulterior a fost reţinut şi urmează să fie sesizată instanţa din Malta. Poliţia Română l-a localizat şi a transmis în timp real informaţii colegiilor din Malta. (...) Nu, din datele pe care le avem nu a opus rezistenţ”, a afirmat Benone-Marian Matei.
Paul Lambrino va fi preluat de autorități
După finalizarea procedurilor judiciare, dacă instanța va decide extrădarea, Prințul Paul va fi preluat de autoritățile române. Explicațiile au venit din partea secretarului de stat din MAI Bogdan Despescu.
„Aş vrea să vă precizez faptul că de fiecare dată am relaţionat cu partenerii din statele unde am localizat astfel de persoane. După momentul localizării, fiecare agenţie, fiecare instituţie îşi intră în procedura pe ea şi, bineînţeles, urmează procedura în baza instanţelor de judecată şi acestea vor dispune măsuri în consecinţă. Imediat după o decizie structurile Ministerului Afacerilor Interne vor prelua persoana. 283 de persoane de la începutul anului au fost aduse în România pentru a-şi executa pedeapsa stabilită de instanţele judecătoreşti”, a explicat Bogdan Despescu.
Oficialul din MAI a subliniat că poliția și-a făcut datoria după ce l-a identificat și reținut pe Palul Lambrino. De acum încolo, rolul poliției s-a încheiat, a precizat el, menționând că urmează ca instanțele să-și spună cuvântul.
„Poliţia Română, aşa cum a spus domnul inspector general, a furnizat date cu privire la posibila prezenţă a persoanei în cauză într-un resort. Haideţi să nu intrăm în zona de activităţi specifice, pentru că ţine de munca noastră şi munca noastră, să ştiţi că nu este uşoară, şi de fiecare dată sunt colegi care lucrează 24 din 24 pentru a ajunge la obiectiv. De data aceasta, ca şi în momentul în care a fost depistat la Paris, în Franţa, Poliţia a ajuns la obiectiv, a fost prinsă persoana. De aici încolo, cred că ar trebui să discutăm mai puţin, pentru că pentru noi obiectivul principal este a-l localiza şi a fi prins, după care instanţa de judecată să-şi exprime punctul de vedere”, a afirmat Bogdan Despescu.
Franța a respins extrădarea din cauza viciilor de procedură
Instanţa din Franţa respins definitiv predarea lui Paul Lambrino către autorităţile din România. Judecătorii francezi au invocat compunerea nelegală a completului de judecată. Mai exact faptu că unul dintre judecători nu ar fi depus jurământul la învestirea în funcţie. Procurorul de caz de la Parchetul francez a declarat recurs, însă nu l-a motivat în termen, astfel că procedura de extrădare a fost respinsă definitiv.
Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a declarat că nu are un răspuns de la omologul francez legat de situaţia lui Paul Lambrino. Ea și-a exprimat speranța că omologul său francez să se intereseze de speță.
„Mă aştept ca domnul ministru să poată întreba sistemul ce s-a întâmplat în acea speţă”, a spus Gorghiu.