Patru zile cu una dintre victimele vulcanului islandez

EXCLUSIV. Nervi, bani pierduți, teama că își pierde locul de muncă și lehamite de țară. Acestea sunt senzațiile prin care trec românii care au venit în țară să-și vadă rudele și care nu au mai putut pleca la muncă în străinătate din cauza norului de cenușă provocat de erupția vulcanului islandez Eyjafjallajokull.

Sorin L. trebuia să se urce în cursa București –Dublin, care trebuia să decoleze joi seară, la ora 23.10, chiar în ziua în care vulcanul din Islanda a paralizat traficul aerian. ”Am ajuns în aeroport la 19.00 și am aflat că nu mai zboară nici un avion. Nu știam ce să fac. M-am dus la check-in și am întrebat cum trebuie să procedez. Am primit o foaie, pe care erau notate două numere de telefon de la compania Aer Lingus din Irlanda, cu care trebuia să zbor,  și faptul că trebuia să sun sau să intru pe site-ul companiei aeriene pentru a –mi reprograma zborul”, a povestit Sorin. Informații eronate sau parțiale De joi până luni, a sunat la numerele de telefon date de cei de la check-in, dar nu i-a răspuns decât robotul care îi zicea că momentan sunt ocupați și să revin. Pe internet a încercat, de vreo 30 de ori, în fiecare zi, să se programeze la alt zobor, după cum a fost sfătuit, dar nici o șansă: aplicația nu mergea.

”Nici măcar nu am fost informați că programările de plecare se făceau de către o altă firmă decât cea de la care am achiziționat biletul. Astfel, eu sunam în Irlanda ca să îmi schimb biletul, când colo, cei care făceau programările, Compania Menzies, aveau biroul chiar în aeroport, lângă cei de la check-in”, povesteşte acesta. Luni, ”bucuros că voi zbura marți dimineață” „După patru zile, în care nimeni nu știa să ne zică când vom putea pleca, am aflat că avioanele vor zbura marți dimineață. M-am dus, bucuros, la firma Menzies, și am întrebat dacă mai au locuri. Aceștia mi-au explicat că sunt mâine (marți – n.r.) și, dacă nu apare nimic, avionul va pleca spre Dublin”, ne-a povestit acesta luni seară.

Așa că a plecat bucuros la rudele din București, unde a stat de joi seară până marți dimineață, cu gândul că norul a trecut și că a doua zi dimineață o să plece. Numai că, în cursul nopții, experții au anunțat că există un al doilea nor.   „M-am trezit de dimineață și îmi făceam bagajul. Rudele mele au căutat pe internet zborul, pe la 08.30, și au văzut că era programt să decoleze. După numai trei ore am aflat că au fost anulate din nou zborurile. Nu mai am răbdare. De ce nu decolează așa? Nu cred că norul acela este așa de nociv, renunț, m-am săturat de țara asta de rahat. De fiecare dată, când vin acasă pățesc ceva. Cred că este semn că nu mai trebuie să mai vin în țară”, a replicat acesta nervos.

A luat trenul înapoi spre casă

Resemnat, acesta a încercat să găsească un bilet la firmele de transport persoane, pentru a ajunge în Irlanda cu autocarul. A găsit bilet doar peste aproximativ două săptâmâni, numai că nu mai are bani pentru a-l achiziționa.

„Nu mai am bani. Ce să fac? Eu mi-am luat bilet de avion, și mai am ceva bani de cheltuială, dar puțini. Dacă trebuia să stau la hotel, ce făceam? Compania nu ne-a dat o sticlă de apă, nimic. Cei care au avut doar bani de bilet, au făcut foamea în aeroport. Eu am avut noroc cu rudele”, a povestit acesta marți dimineață.

După ce a aflat că nu se vor ridica de la sol avioanele, acesta a decis să ia trenul și să se ducă la părinți în județul Alba, locul în care a copilărit.

„Aștept să îmi trimită soția bani să plec cu autocarul. Dacă nu, o să vin să plec cu avionul când nu mai există nor”, a conchis acesta, înainte de a se urca în trenul care a plecat pe ruta București-Brașov-Blaj.