Patru pe loc pentru frontul din Afganistan

În ciuda riscurilor foarte mari, sute de soldaţi îşi doresc să plece „la război“ ca să se întoarcă cu câteva mii de euro.

Militarii gălăţeni se înghesuie să fie selecţionaţi pentru misiunile de luptă din Afganistan, în ciuda faptului că doi colegi de-ai lor şi-au pierdut deja viaţa pe front, iar alţii s-au întors acasă cu răni grave.

Potrivit reprezentanţilor unităţilor militare gălăţene, numărul solicitărilor este de patru ori mai mare decât efectivul pe care îl are un batalion desemnat să plece în Afganistan. Asta pentru că un soldat român primeşte în jur de 12.000 de euro pentru o misiune de şase luni, iar marea majoritate a tinerilor militari văd în asta o şansă de a-şi cumpăra o locuinţă. Cererea depăşeşte oferta Comandantul Centrului Militar de Recrutare Galaţi spune că solicitările de angajare în armată au crescut considerabil după ce primul batalion gălăţean a plecat pe teatrele de operaţiuni din străinătate. „Avem solicitări care ne acoperă cu mult nevoile. Nu putem spune cu exactitate câţi vor să plece în misiuni externe pentru că asta se pune la punct între unităţile armatei, după ce facem noi recrutarea“, explică comandantul Florin Iftode.

Pe de altă parte, surse din interiorul unităţilor militare gălăţene susţin că, atunci când este anunţată o misiune externă, numărul cererilor de transfer este de patru ori mai mare decât cel al militarilor care trebuie să plece. Astfel, un batalion are între 400 şi 600 de soldaţi, iar numărul celor care vor să fie transferaţi în batalionul respectiv poate depăşi 1.600.   „Eu altă soluţie nu am“ Fiecare soldat român din Afganistan primeşte 70 de euro pe zi, iar misiunile durează şase luni. În schimb, un ofiţer câştigă în jur de 16.000 euro, iar comandanţii încasează peste 30.000 euro pentru aceeaşi perioadă de timp. „Şi eu am vrut să fac parte din contingentul care a plecat anul acesta, dar n-am putut din cauza unor probleme familiale. De ce vor soldaţii să plece? După şase luni te întorci şi ai nişte bănuţi pentru un avans la un apartament sau pentru o maşină mai bună. Eu altă soluţie nu am acum pentru casă sau maşină“, mărturiseşte soldatul Ion Carp, în vârstă de 27 ani. Chiar şi cei care s-au confruntat cu ororile din Afganistan ar fi dispuşi să mai plece o dată.

„Viaţa este teribilă acolo, după prima misiune îţi vine să vomiţi când vezi un cadavru sau felul cum arată. Însă ce alternativă avem în ţară? Trebuie să am salariu de 1.000 de euro lunar pentru ca să fac un credit imobiliar“, susţine soldatul Cătălin I., în vâstă de 26 ani, care a fost deja într-o misiune externă. Potrivit maiorului Corneliu Pavel, de la unitatea de infanterie „Sântul Andrei“, pentru misiunile externe sunt preferaţi mai ales tinerii din mediul urban, pentru că sunt consideraţi mai rezistenţi din punct de vedere psihic. BILANŢ SUMBRU Doi morţi şi peste zece răniţi Astăzi, în jurul prânzului, va avea loc slujba de înmormântare a soldatului Ionuţ Cosmin Sandu, tânărul de 29 de ani care a murit săptămâna trecută în Afganistan. Militarul plecase pe front pentru a face rost de bani pentru a-şi cumpăra un apartament, unde să locuiască împreună cu soţia şi cei doi copii. În 2005, un alt militar din Galaţi, Narcis Şonei, şi-a pierdut viaţa în misiune.

În cei trei ani de prezenţă pe frontul din Afganistan, cel puţin zece militari gălăţeni au fost răniţi. Ultimele două cazuri s-au înregistrat chiar luna aceasta, când plutonierul Constantin Sbughea şi caporalul Gheorghe Vasluianu au fost răniţi într-o explozie.