Mai mulți timișoreni sunt gata să intre în aventura vieții lor și să se angajeze ca ani de zile de acum înainte să trăiască asemeni oamenilor de la 1800.
Până la finele anului, în patru case străvechi de la Muzeul Satului Bănățean se vor muta patru familii. Casele au fost construite de la zero în perioada aceasta, iar acum sunt în faza de finisaje. Au curți generoase, ateliere de lucru și „sobe” (camere, după cum sunt numite ele, tradițional, în Banat - n.r.) perfect echipate: cu lavițe, covoare pe pereți, ștergare și „lucru de mână” pe mobilele realizate manual, din lemn.
Fără curent electric
Toate acestea se întâmplă în cadrul unui proiect inedit al Muzeului Satului Bănățean, realizat în premieră în țara noastră – Muzeul viu. Concret, cele patru familii se vor angaja pe salariul minim pe economie pentru început, ca să trăiască aidoma străbunicilor lor.
Primul pas: 8 ore pe zi
„Probabil pentru început oamenii vor «lucra» câte opt ore pe zi, în programul de funcționare al Muzeului Satului, apoi
Șase familii se bat pentru cele patru posturi. Până la finele anului patru din ele vor fi angajate și își vor intra în rol.
Fiecare familie va întruchipa o etnie specifică Banatului. În plus, fiecare gospodărie va promova o anume meserie/ îndeletnicire tipică etniei respective.
„Locatarii Casei Românești se vor ocupa de grădinărit și de creșterea animalelor, vor avea aceleași animale care se găsesc într-un grajd la țară, cei din Casa Maghiară vor avea ca ocupație principală pescuitul, iar în Casa Germană va funcționa un atelier de fierărie. Lucrurile se schimbă în Casa Sârbească, unde, dacă până acum rolurile titulare au fost ținute de bărbații din familii, femeia vine pe primul loc, pentru că ocupația de bază va fi țesătoria”, mai explică Radosav.
Ideea proiectului „Muzeul Viu al Satului Bănăţean” a apărut încă din 2011 şi este finanţată prin programul de cooperare transfrontalieră România-Ungaria.
Proiectul presupune refacerea la Muzeul Satului Bănățean a condițiilor de viață ale satului bănățean din secolul al XIX – lea. Cuplurile care vor da viață gospodăriilor nu numai că vor trăi așa cum se făcea cu 200 de ani în urmă, dar vor trebui să fie și ghizi în propriile case, pentru turiștii care vor veni în vizită.
Avantaj: diplomă și să fie gospodar
Cel mai probabil în vara anului viitor, vizitatorii vor putea vedea cum trăiesc şi cum muncesc în gospodărie acele familii. Pentru cei care vor să se angajeze constituie un avantaj studiile liceale cu diplomă sau universitare cu licență sau cunoașterea unei limbi de circulație internațională și a uneia dintre limbile: maghiară, germană, sârbă. Se cere experienţă în domeniul lucrului cu publicul larg şi experienţă/aptitudini privind modul de viaţă din mediul rural tradiţional: cultivarea unei grădini de zarzavat, îngrijirea animalelor din gospodărie, pregătirea hranei.
Viitorul angajat trebuie să ştie modul de organizare a gospodăriei ţărăneşti tradiţionale, a celor patru gospodării, din cadrul ansamblului muzeului viu, să aibă abilități de comunicare cu vizitatorii, capacitatea de a efectua un ghidaj și de a face demonstrații cu privire la utilizarea unor obiecte din inventarul încredințat. Printre alte responsabilităţi ale postului, angajatul trebuie să aplice la „scenă deschisă” scenariile privind obiceiurile și activitățile specifice etniei/gospodăriei reprezentate.
Satul medieval din Ungaria
Ungurii au experiență în acest tip de proiecte. În apropiere de orașul Pecs, la Bikal, funcționează un parc de distracții unic în Europa, și anume construit sub forma unui sat medieval, complet populat de familii remunerate ca să trăiască așa cum se trăia în Evul Mediu, dar și actori. Ansamblul este întins pe 7,5 hectare, are un sat, cu moară de apă, diverse ateliere și o tavernă, dar și un oraș vechi, alături, unde turiștii pot gusta din plin viața „urbană” din Evul Mediu maghiar. De asemenea, după un anumit program, turiștii pot deprinde călăritul, ori pot participa la sesiuni de dresură a șoimilor de vânătoare.