Evenimentul Zilei > Actualitate > SCANDAL LA MAMAIA. Buldozerele au demolat un hotel ridicat fără autorizaţie
SCANDAL LA MAMAIA. Buldozerele au demolat un hotel ridicat fără autorizaţie

SCANDAL LA MAMAIA. Buldozerele au demolat un hotel ridicat fără autorizaţie

Patru bărbaţi au urcat, în această dimineaţă, pe acoperişul unui hotel din staţiunea Mamaia şi au ameninţat că se aruncă în gol, dacă autorităţile vor continua operaţiunea de demolare a construcţiei.

UPDATE 11.35 Buldozerele au început demolarea celor două etaje şi a mansardei care au fost construite ilegal, fără autorizaţie de construcţie
UPDATE 11.20 Ultima persoană care a rămas pe acoperiş a fost evacuată.
UPDATE 11.11. Trei dintre aceştia au coborât, dar pe acoperiş a mai rămas administratorul hotelului care nu vrea să renunţe la protest. 
UPDATE. Potrivit prefectului Constanţei, Claudiu-Iorga Palaz, omul de afaceri George Vergiliu Bosânceanu, care ar mai avea alte patru construcţii ridicate ilegal, a construit fără acte două etaje la hotelul de cinci stele Histria din Mamaia.
„A construit ilegal. Mai are încă patru asemenea construcţii ilegale, care pun în pericol viaţe celor care se cazează acolo. Şi procurorii sunt la faţa locului, pentru că există suspiciuni că acolo s-ar practica videochat şi prostituţie”, a declarat, pentru EVZ, prefectul.
Potrivit prefectului, nu va fi demolat tot hotelul, ci doar ceea ce a fost construit fără autorizaţie de construcţie. Palaz a explicat că alte construcţii care au fost construite ilegal de Borsânceanu sunt Domip Turism Histria, Bos Per Scorilo Star şi SC Bos Per Scorilo SRLGEC.
„A fost amendat de mai multe ori şi cu toate acestea a construit ilegal în continuare. Şi în cazul celorlalte clădiri se va demola ceea ce s-a ridicat ilegal. GEC este pe strada Străjerului, numărul 56 A. Expertiza în acest caz  arătă că imobilul cu şase nivele plus mansardă se sprijină pe casele vecine, iar pereţii acestora au început să aibă fisuri. Deşi lucrările la clădire au fost interzise de Primărie la sfârşitul anului 2010, hotelul a fost ridicat”, a explicat Palaz.
Bosânceanu a primit o cască de protecţie
Impresionante forţe de ordine şi autorităţi au descins de la primele ore ale dimineţii la hotelul Histria, pentru a pune în practică o ordonanţă a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa care prevedea demolarea a două etaje, a faţadelor şi a mai  multor anexe ale unităţii de cazare. Demolarea a început după ce procurorul Teodor Niţă, însoţit de zeci de mascaţi, i-a oferit proprietarului George Bosânceanu o cască de protecţie, „pentru siguranţa dumneavoastră” şi l-a atenţionat că „vom proceda la repunerea în situaţia anterioară a săvârşirii infracţiunii de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control”.
Mascaţii au spart uşile camerelor iar echipe de muncitori au scos bunurile şi le-au transportat la etajele inferioare. Proprietarul, care a încercat să împiedice acţiunea a fost luat pe sus şi dus pe scări, la parter. Degeaba a încercat să convingă autorităţile că „hotelul meu este declasificat de anul trecut de ministerul turismului şi transformat în sediu administrativ”, demolarea a continuat.
George Bosânceanu: Mă aflu în proces cu Primăria Constanţa
George Bosânceanu a declarat, pentru EVZ, că pe legea construcţiilor, se află în proces cu primăria Constanţa, „căruia în ultimii 10 ani i-am tot cerut autorizaţie de construcţie pentru modernizarea hotelului, nu am obţinut-o şi de aceea mă judec, acum nimeni nu-mi arată şi mie o hotărâre judecătorească defintivă, un document”.
El a confirmat că în aceeaşi situaţie sunt alte două hoteluri ale lui, din Constanţa, care ar fi tot sedii administrative.  Demolarea hotelului Histria s-a desfăşurat odată cu evacuarea persoanelor cazate în camerele de la mansardă. Este vorba de cel puţin 50 de chiriaşi , care contra unei chirii de 500 lei pe lună, locuiesc iarna în hotel. O mulţime de indivizi suspecţi şi domnişoare şi-au luat bagajele şi au părăsit camerele, indignate  că, „ne-au speriat mascaţii ăştia cu tupeul lor”. În urma lor au rămas împrăştiate pe jos, zeci de reviste deochiate, lenjerie scumpă, calculatoare ridicate de forţele de ordine.
În referatul anchetatorilor se mai specifică că „faţă de lipsa oricărui element tehnic care să garanteze rezistenţa clădirii, imobilul se poate răsturna oricând, ca un panou publicitar smuls de furtună”. Hotelul Scorilo este  ridicat chiar în zona centrală a oraşului, iar hotelul GEC va fi demolat imediat ce reprezentanţii primăriei vor găsi resursele necesare. Motivul : demolarea ar costa 80.000 de euro. Şi, pentru a fi siguri că îşi recuperează banii, procurorii au instituit sechestru pe un teren de pe strada Străjerului. 
MDRT: Demolarea face parte din campania Ministerului de desfiinţare a lucrărilor executate fără autorizaţie de construire
„Acţiunea de astăzi s-a făcut în baza prevederilor legale privind desfiinţarea construcţiilor cu destinaţie turistică din staţiuni, executate fără autorizaţie de construire şi aflate pe terenuri proprietate publică ori privată. Menţionăm că proprietarul Hotelului Histria din staţiunea Mamaia a executat fără autorizaţie de construire următoarele lucrări: etajarea şi mansardarea hotelului, realizarea unei structuri din lemn la nivelul parterului şi al etajelor 1, 2 şi 3 şi a unor scări exterioare pe structură metalică pentru accesul la fiecare nivel, precum şi amplasarea unor foişoare din lemn. În plus, inspectorii ISC au constatat că lucrările de construcţie nu corespund normelor în vigoare privind calitatea construcţiilor. Ministerul l-a somat, încă de anul trecut şi în repetate randuri, pe proprietarul construcţiei ilegale să o demoleze”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării.
Ministrul turismului, Elena Udrea, spune că, prin campania de demolări ale construcţiilor ilegale, ministerul continuă demersurile sale de transformare a staţiunilor în destinaţii turistice atractive. „Am declarat război regilor construcţiilor ilegale! De când am venit la minister, am promis ca voi face ordine în statiunile turistice şi că voi lupta cu oricine este nevoie pentru a le transforma în destinaţii atractive pentru turişti. Timp de 20 de ani, în multe staţiuni, fiecare a construit după cum l-a dus capul, sub privirile îngăduitoare sau indiferente ale unor primari corupţi sau nepricepuţi”, a declarat Elena Udrea.
Vor fi demolate şi alte hoteluri ilegale
Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Petrişor Cruceanu a anunţat că, în curând, vor fi demolate toate construcţiile ilegale din staţiunile de pe litoral. George Bosânceanu, are la activ, mai multe antecedente penale, fiind condamnat la închisoare cu executare pentru înşelăciune, evaziune fiscală, dar nu şi pentru proxenetim pentru că „deşi politia a făcut zeci de descinderi în hotelul meu  în căutarea aşa ziselor prostituate, nu au gasit nimic şi nu  primit nici măcar o amendă "

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: