Patronii nu pot impune pensia

Guvernul analizeaza posibilitatea ca fiecare salariat sa-si vireze singur contributia la pensia pe Pilonul II.

Unii angajatori incearca sa influenteze deciziile angajatilor de a adera la un fond de pensii sau la altul, potrivit presedintelui OTP Fond de Pensii, Marius Florea. „Centrele incearca sa influenteze deciziile angajatilor”, a declarat Florea.

Angajatii cu varste de pana la 35 de ani, care sunt obligati sa opteze pentru unul dintre fondurile de pensii autorizate pe Pilonul II, trebuie sa stie ca optiunea de aderare este individuala. Din contributiile de asigurari sociale de 9,5% din salariul brut al unui angajat, un procent care reprezinta 2% din salariu urmeaza sa ajunga la fondul de pensii pentru care a optat respectivul angajat.

Actul de aderare la un fond de pensii nu poate fi semnat de un delegat sau de un imputernicit al persoanei care urmeaza sa adere la respectivul fond de pensii. Documentul prin care o persoana isi alege un anumit fond de pensii se numeste act individual de aderare.

Acesta este un contract incheiat de administratorul fondului si este semnat de un reprezentant al administratorului si de agentul de marketing. Acest document urmeaza sa fie redactat in doua exemplare: un exemplar ramane la persoana care adera la fondul de pensii, iar cel de-al doilea ajunge la agentul de marketing care urmeaza sa-l trimita administratorului fondului de pensii.

Primii clienti atrasi de fonduri

Un numar de 4.820 de persoane au semnat actele de adeziune la OTP Fond de Pensii Administrat Privat, a anuntat Florea. Acesta estimeaza ca in prima zi au semnat 5% dintre romanii care pot adera la un fond autorizat pe Pilonul II, adica 150.000 de persoane.

Reprezentantii altor administratori considera ca cifra este mai mica. „O cifra de 150.000 de persoane inseamna ca fiecare dintre cei 14 administratori sa fi adunat peste 10.000 de semnaturi, lucru care nu mi se pare realist”, ne-a declarat Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii.

Reprezentantii au afirmat ieri ca ar putea comunica primele cifre referitoare la numarul de persoane care au aderat la fondul autorizat pe Pilonul II la inceputul saptamanii viitoare.

PROIECTE LEGISLATIVE

Cine va vira contributiile

Guvernul studiaza posibilitatea ca persoanele care contribuie la fondurile autorizate pe Pilonul II sa efectueze platile catre acestea, a declarat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale urmau sa aiba rolul de a colecta contributiile de la angajator si de a le vira in conturile administratorilor de fonduri autorizate pe Pilonul II.

Oficialii ANAF au explicat, in trecut, ca aceasta institutie are numai obligatia de a colecta sume pentru buget, iar pentru a colecta si sume pentru administratorii de fonduri ar trebui aprobata o procedura.

Nota: EVZ va prezinta in fiecare zi cate unul dintre fondurile de pensii autorizate pe Pilonul II. Aceasta prezentare nu reprezinta o recomandare. Decizia aderarii la un anumit fond de pensii este o optiune personala.