Patronii nu mai fac angajări

Cei mai mulţi dintre patronii români nu se aşteaptă să facă angajări în primul trimestru al anului care vine şi apreciază că în 2009 perspectiva de angajare va fi negativă.

Potrivit studiului prezentat de firma de recrutare Manpower privind perspectivele angajării de forţă de muncă, 58% dintre angajatorii din toate regiunile nu sunt deloc optimişti şi estimează că numărul angajărilor în România va continua să scadă şi în primele luni ale anului viitor.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de 750 de angajatori din 10 sectoare de activitate şi opt regiuni.

„Nu este o surpriză pe piaţa actuală“

„Declinul continuu înregistrat în România, în ceea ce priveşte activitatea de angajare, nu este o surpriză, ţinând cont de condiţiile actuale înregistrate pe piaţă în rândul companiilor, care îşi vor ajusta cu o mai mare atenţie angajaţii“, susţine Camelia Stănculescu, general manager al Manpower România.

Previziunea netă de angajare în domeniile energie electrică, gaze şi apă - cele mai afectate - este negativă, de -15%, pentru primul trimestru al anului 2009.

Diferenţe de abordare

Cei 750 de angajatori chestionaţi au avut un răspuns sumbru pentru Banat, unde şansele de angajare vor fi nule în primele trei luni ale lui 2009. Angajatorii din Nord-Vest, Centru, Sud, Sud-Est şi Bucureşti şi Ilfov anticipează perspective de angajare mai slabe în comparaţie cu trimestrul trecut, în timp ce oamenii de afaceri din zona de Sud-Vest sunt mai optimişti, comparativ cu trimestrul patru al anului în curs. Cu toate acestea, în regiunea de Nord-Est, angajatorii sunt sceptici cu privire la evoluţia pieţei forţei de muncă pentru trimestrul următor, iar în Vest, unde previziunea este de 0%, se înregistrează aceeaşi stare de nesiguranţă.   În 11 din cele 17 ţări participante din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, angajatorii prevăd o activitate de angajare cu valori pozitive. Cei din România, Africa de Sud, Polonia, Olanda, Suedia şi Belgia încă raportează un nivel crescut al angajărilor, în timp ce în Irlanda, Italia şi Spania sunt cele mai sumbre perspective.