REACŢIE TVR. Televiziunea publică spune că dă bani pentru filme ce au relevanţă istorică şi culturală

În urma scandalului declanşat de finanţarea producţiei "Trenul morţii", Televiziunea Română îşi motivează decizia prin avantaje precum: drepturi de utilizare, număr de difuzări şi posibilitatea de a sublicenţia.

În ciuda faptului că situaţia financiară a TVR este grea şi tocmai s-a declanşat procesul de restructurare, Consiliului de Administratie a hotărât, la propunerea preşedintelui-director general al TVR, Claudiu Săftoiu să acorde 500.000 de lei din bani publici pentru două producţii cinematografice.

Într-un comunicat televiziunea publică îşi explică decizia. "În cazul filmelor "Trenul morţii", producător Zorba Film, şi "Kira Kiralina", producător Castel Film, SRTv a considerat că acestea au relevanţă istorică şi culturală, promovând rolul României în diferite perioade ale istoriei şi culturii: filmul "Trenul morţii" evocă o pagină inedită din istoria României, de la sfârşitul anului 1944, iar "Kira Kiralina" este ecranizarea unei capodopere literare clasice, care se înscrie în tradiţia cinematografiei mondiale de a aduce în atenţia cinefililor opere ale unor mari scriitori".

Conform legii, Societatea Română de Televiziune are obligaţia de a contribui cu o sumă reprezentând 15% din veniturile proprii realizate din publicitate pentru susţinerea producţiei de film cinematografic. În ultima perioadă însă, din cauza situaţiei financiare precare, SRTv nu a mai finanţat producţiile cinematografice. Este şi cazul filmului "Trenul morţii" care primise aprobare în urmă cu un an, dar banii nu au fost viraţi.

"După cum stipulează dispoziţiile legale menţionate, solicitarea finanţării directe pentru producţia de filme se face de către producători. SRTv analizează dosarele de producţie (sinopsis, distribuţie etc.), selectează proiectele, luând în considerare relevanţa acestora pentru misiunea sa publică, definită în Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, cu modificările şi completările ulterioare şi acordă finanţarea directă producătorilor/caselor de producţie. În aceaste condiţii, SRTv beneficiază de avantajele care decurg din statutul de cofinanţator: drepturi de utilizare, dar şi de alte clauze favorabile - număr de difuzări, posibilitatea de a sublicenţia etc. Toate aceste dispoziţii contractuale sunt stabilite prin negociere cu fiecare producător şi proporţional cu suma investită, stabilită prin negociere directă doar cu producătorii filmelor, în funcţie de amploarea proiectului, de bugetul estimat şi de planul financiar al întregii producţii".