Teodor Meleşcanu devine liderul opoziţiei din PNL

Fostul ministru de externe este dorit ca vârf de lance de către gruparea liberală care se opune actualului lider al partidului.

Conflictul dintre Crin Antonescu şi Dinu Patriciu intră într-o nouă etapă. Recent, omul de afaceri s-a decis să se implice în lupta internă din PNL. Potrivit unor surse liberale, intenţia sa este să creeze o grupare de opoziţie la adresa actualului preşedinte al partidului, care să-i reunească pe toţi liderii liberali marginalizaţi de Antonescu, după alegerea sa în fruntea partidului, ca de pildă Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Radu Stroe, Varujan Vosganian sau Ludovic Orban.

Sursele citate susţin că Dinu Patriciu ar dori ca acest grup să fie condus de fostul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, de care omul de afaceri este foarte apropiat. De altfel, ginerele lui Meleşcanu, Peter Imre, este directorul general al trustului de presă Adevărul Holding, patronat de Patriciu.

Contactat de "Evenimentul zilei", Teodor Meleşcanu a declarat că nu are cunoştiinţă de intenţiile lui Dinu Patriciu. "Nu am avut nicio discuţie pe această temă cu Dinu Patriciu", ne-a spus Meleşcanu.

"Soluţia Meleşcanu" este luată în calcul după ce fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, aflat în relaţii foarte apropiate cu Dinu Patriciu, a declinat oferta de a fi lider al acestei grupări. Tăriceanu consideră că nu a sosit momentul să devină parte a unui curent potrivnic lui Antonescu, având în vedere sprijinul de care se bucură şeful PNL în prezent.

"PNL se poate reînnoi"

La mijlocul lunii iunie, într-o emisiune la Realitatea TV, Dinu Patriciu a pledat pentru reînnoirea PNL. "Nu cred că ceea ce citesc a fi intenţiile politice ale unui mariaj între o aripă a FSN-ului şi PNL este soluţia care poate scoate România din impas. Un partid nou se poate naşte din înnoirea unuia vechi, iar PNL ar avea, ca doctrină, cele mai multe şanse să se înnoiască", a declarat Dinu Patriciu.

Primii paşi în direcţia coagulării unei opoziţii în interiorul PNL au fost făcuţi. Patriciu a avut, se pare, deja discuţii preliminare cu tandemul Andrei Chiliman- Vlad Moisescu. Chiliman este preşedinte al PNL Bucureşti, iar Moisescu este liderul PNL- sector 1.

La începutul lunii iunie, această grupare a intrat în conflict direct cu Crin Antonescu, după ce preşedintele PNL l-a mazilit pe Radu Stroe din funcţia de secretar general al PNL, pentru a-l aduce pe Eduard Hellvig, fost membru al Partidului Conservator, devenit consilier apropiat al lui Crin Antonescu.

Opozanţii actualului şef al PNL vor să speculeze îngrijorările unor lideri ai partidului legate de sondajele de opinie pentru desemnarea candidaţilor USL la viitoarele alegeri locale. Acestea vor fi finalizate la mijlocul lunii iulie, însă, în multe oraşe, rezultatele sunt îngrijorătoare pentru liberali. În aceste cazuri, candidaţi vor fi desemnaţi membrii PSD.

În plus, alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin va lăsa pe dinafară mulţi lideri locali ai PNL. Pe atragerea acestora mizează Patriciu, dar şi pe erodarea în opţiunile electorale a lui Crin Antonescu.

De altfel, ziarul "Adevărul", deţinut de Patriciu, a comandat IMAS un sondaj din care reiese că preşedintele PNL a scăzut cu patru procente în topul încrederii, ajungând la 27,2% .

Reţeta Ponta, aplicată de Antonescu

Potrivit surselor EVZ, Crin Antonescu vrea să-l schimbe pe Andrei Chiliman din fruntea PNL Bucureşti, după reţeta aplicată de Victor Ponta la filiala din Capitală a PSD, căruia victimă i-a căzut Marian Vanghelie.

Ca şi Ponta, Crin Antonescu se teme că la viitoarele alegeri filiala PNL va sabota USL, având în vedere disensiunile dintre Chiliman şi actualul preşedinte al PNL. Decapitarea lui Chiliman este programată pentru luna august, când formaţiunea liberală şi-a programat o Delegaţie Permanentă. "Un partid nou se poate naşte din înnoirea unuia vechi, iar PNL ar avea, ca doctrină, cele mai multe şanse să se înnoiască" DINU PATRICIU, om de afaceri