Patriarhul, echivoc faţă de Mitropolia Clujului

PF Daniel a prezidat la Cluj Sinodul Mitropolitan, în calitate de locţiitor al ÎPS Bartolomeu, trecut în această săptămână la cele veşnice.

Patriarhul a rămas la Cluj după înmormântarea mitropolitului Bartolomeu Anania şi a doua zi a convocat Sinodul Mitropolitan, format din ierarhii din această zonă. Scopul principal al întrunirii a fost acela de a-i linişti pe ierarhii din Ardeal ce se subordonau lui Anania cu privire la soarta Mitropoliei de la Cluj, înfiinţată la iniţiativa acestuia, ca o reacţie de nemulţumire faţă de alegerea ca mitropolit al Ardealului a ÎPS Laurenţiu Streza.

Cuvintele patriarhului după această şedinţă au fost însă echivoce: "Numai când suntem prea păcătoşi şi pătimaşi ajungem la confruntare. În rest, trebuie cooperare şi comuniune, nu confruntare. Asta e deosebirea şi trebuie să facem o lucrare sfântă, pentru că vom fi judecaţi de Dumnezeu, nu de justiţia din lumea aceasta, şi vom da seamă. Noi, în Biserică, nu suntem stăpâni, ci slujitori, o eparhie nu e proprietate personală a cuiva, ci este a lui Hristos, iar noi suntem slujitori şi dăm seama de modul cum conducem o eparhie şi de modul cum folosim bunurile ei", a declarat PF Daniel la Radio Renaşterea, postul Arhiepiscopiei Clujului.

"Nu se dă ordin de la Bucureşti"

De asemenea, acesta a ţinut să spună că viitorul titular al Arhiepiscopiei Clujului va putea fi desemnat chiar la Cluj, prin organismele locale ale Bisericii, inclusiv cu votul laicilor.

"Urmează 40 de zile de doliu, rugăciune, după care este Parastasul de 40 de zile şi consultările, potrivit statutului. Consultările în vederea alegerii unui nou mitropolit înseamnă consultarea clerului şi credincioşilor, a Sinodului Mitropolitan, apoi vine la Sfântul Sinod propunerea de aici şi, în general, în 90% de cazuri Sinodul de la Bucureşti a confirmat ce s-a dorit pe plan local. Deci e foarte practică această modalitatea nouă de a alege episcopii, pentru că nu se dă ordin de la Bucureşti cum să fie, ci aici se consultă oamenii pentru că ei lucrează mai mult în Sinodul Mitropolitan şi în eparhie, cu viitorul mitropolit, care este şi arhiepiscop de Cluj", a descris patriarhul procedura de alegere. Preotul Bogdan Ivanov, unul dintre apropiaţii fostului mitropolit şi executorul testamentar, a "tradus" ulterior spusele patriarhului în favoarea Mitropoliei de la Cluj.

"Să nu se facă scenarii privind succesorul înaltului ierarh şi, de asemenea, să nu se dea crezare zvonurilor referitoare la o ipotetică desfiinţare a Mitropoliei Clujului", a declarat acesta.

Semnalul preluării controlului de către Bucureşti în cele patru eparhii ce s-au subordonat până acum Clujului şi au fost de facto independente faţă de Patriarhie a fost însă dat deja. Astfel, după această şedinţă, s-a anunţat că "pentru o reflectare completă a vieţii religioase la nivelul întregii Mitropolii a Clujului îşi vor intensifica, pe viitor, cooperarea cu Centrul de presă Basilica al Patriarhiei Române". Colaborarea va include şi implementarea programelor catehetice-sociale "Hristos împărtăşit copiilor" şi "Alege şcoala", s-a anunţat după Sinod. Programele invocate se desfăşoară în restul ţării din 2006, respectiv din 2009.

Streza vrea să recucerească Ardealul

Între membrii Sfântului Sinod, care se vor întruni în şedinţă ordinară în perioada 14-16 februarie, s-a lansat deja ipoteza reorganizării administrative a Bisericii în Ardeal.

ÎPS Laurenţiu Streza, mitropolitul de la Sibiu, ar urma să propună colegilor săi desfiinţarea mitropoliei de la Cluj, ale cărei eparhii ar fi trebuit să-i fie subordonate, după ce a fost ales în această funcţie în 2005. Doar că din cele şase eparhii din Ardeal, după înfiinţarea noii mitropolii de la Cluj, la iniţiativa lui Anania, Streza a mai rămas doar cu două, Arhiepiscopia Sibiului şi Episcopia Harghitei şi Covasnei.

Deşi a refuzat să detalieze intenţiile sale, mitropolitul a declarat marţi pentru EvZ că "Ardealul este una şi nu-l putem împărţi în două şi, mai ales, inegal: unul să aibă tot şi altul nimic. Sfântul Sinod e parlamentul bisericesc. El va decide care variantă e mai bună pentru Biserică", a spus ÎPS Laurenţiu.

Pentru previzibila ostilitate a clericilor şi credincioşilor de la Cluj cu privire la desfiinţarea mitropoliei sunt deja pregătite argumente istorice.

  • Câte mitropolii încap în Ardeal?
  • Cine va fi succesorul lui Bartolomeu Anania
  • Episcopul Iustinian Chira: "Clujul trebuie să-şi apere mitropolia"