Mobilierul ajustabil, iluminarea uniforma, asezarea optima a obiectelor pe birou sunt cateva secrete care te pot ajuta sa te simti bine la locul de munca.
Munca de birou nu iti va afecta sanatatea daca acestea este „amenajat” ergonomic. Asta nu inseamna doar un mobilier ajustabil la inaltimea si dimensiunile tale, ci si un iluminat uniform sau o temperatura constanta de aproximativ 22 de grade.
Cele mai multe probleme apar din cauza scaunului de birou inconfortabil. Ca sa nu afecteze coloana vertebrala, scaunul trebuie sa aiba spatarul reglabil atat pe inaltime, cat si ca inclinare. Cum rolul spatarului este de a sustine spatele cu umeri cu tot, el nu trebuie sa fie drept, ci sa aiba o adancitura in interior in zona lombara (la sale), pentru a se mula pe forma corpului.
Scaunul se va potrivi dimensiunilor tale daca atunci cand stai in picioare iti „vine” exact sub genunchi. Odata asezat, ar trebui ca fundul si coapsele sa fie paralele cu podeaua, iar talpile sa stea sprijinite pe sol. „Este indicat ca scaunul sa nu ne apese in spatele genunchiului, pentru ca ne comprima vasele de sange. De aici, disconfortul resimtit in picioare dupa o zi de lucru sau senzatia de furnicaturi”, explica Ramona Apostol, medic specialist in medicina muncii la Centrul Medicover din Capitala.
Potrivit specialistilor, biroul ideal este reglabil pe inaltime, cu suprafata mata (pentru a nu reflecta lumina) si suficient de generoasa pentru monitor, tastatura, mouse, telefon, dosare si alte obiecte de papetarie. „Cand lucrati la computer, monitorul trebuie sa fie drept in fata, la aproape aceeasi inaltime. Ochii trebuie sa priveasca in jos, dar intr-un unghi nu mai mare de 10-20 de grade cu latura superioara a monitorului. Distanta dintre monitor si ochi sa nu fie mai mica de 50 de cm, dar nici mai mare de 80”, mai recomanda specialistul in medicina muncii.
Lumina insuficienta iti oboseste ochii
Pentru sanatatea ochilor, cea mai importanta este lumina din birou, nu atat monitorul in sine. „Nu s-a dovedit pana acum ca lucrul la calculator scade acuitatea vizuala, insa un iluminat insuficient determina solicitarea ochilor si duce la aparitia unor tulburari”, mentioneaza doctorul Ramona Apostol.
De aceea, lumina nu trebuie sa cada direct pe monitor, pentru ca apar „fenomene de stralucire”, iar efortul facut de ochi pentru a distinge literele sau imaginile ar fi mult prea mare. Specialistii in ergonomie subliniaza si importanta temperaturii din birou. Iarna, este indicat ca la locul de munca sa fie 20-24 de grade Celsius, iar vara 23-26 de grade C. „Vara temperatura este mai ridicata ca sa nu existe variatii mari de temperatura la trecerea de la exterior la interior”, precizeaza doctorul.
Pentru un corp sanatos nu este bine sa stai in aceeasi pozitie mai mult de 20 de minute. Mentinerea aceleiasi pozitii prea mult timp scade elasticitatea in ligamentele musculare si in tendoanele din jurul coloanei vertebrale.
Cu timpul, apar durerile de spate si de picioare. Pentru a preveni o astfel de neplaceri, este recomandat sa te plimbi minimum cinci minute la fiecare doua ore. „In plus, la fiecare ora ar trebui sa iti iei privirea de la calculator pentru 5-10 minute”, sugereaza medicul Ramona Apostol. Utile pot fi si exercitiile de intindere pentru spate, maini sau degete.