PASTILA DE CAP: Nu-ti forta organismul la job!

Va raspunde psihoterapeut Augustin Cambosie, vicepresedinte al Federatiei Romane de Psihoterapie.

Dan Vlaicu, 36 ani: Ma simt epuizat. O ruda apropiata mi-a zis ca s-ar putea sa am neurastenie. Cred ca are legatura cu faptul ca muncesc foarte mult. Cat de rau poate fi? Cum ma pot pune pe picioare?Neurastenia este un termen arhaic la care s-a mai renuntat in ultima perioada. Primavara apare o forma de regresare fizica si psihica, cunoscuta si sub denumirea de astenie de primavara, cauzata de un deficit de vitamine din timpul iernii.

Daca la acest proces se mai adauga si o perioada de stres, probleme de ordin psihic, situatii ce ne solicita atentia ori interesul, exista riscul ca astenia fizica sa creasca.

Limitele organismului pot fi depasite cu greu deoarece el are reflexe care ne scot din priza. Daca suntem foarte obositi, atipim cu capul pe birou 10-15 minute ca sa fim in stare sa ajungem acasa sa dormim. Exceptiile apar in cazurile in care ne „inselam” organismul cu substante ce ne pastreaza vigilenta. Organismul va fi pacalit si-si va depasi nivelul de functionalitate, cedand.

Te sfatuiesc sa incerci sa-ti echivalezi stresul. Alterneaza jobul sau problemele personale cu situatii ce te ajuta sa-ti incarci bateriile: spectacole, plimbari, mers la sala sau la munte si chiar suete cu prietenii.

Daca aceasta solutie nu te ajuta, este necesara o evaluare a factorilor care te-au adus in aceasta situatie. Daca muncesti pentru o promovare, merita sa ajungi la o stare de criza fiziologica pentru un salariu mai mare?

Daca nu poti face singur aceasta evaluare din cauza unor factori subiectivi sau a orgoliului, te sfatuiesc sa apelezi la un specialist, psiholog sau psihiatru (daca problema tine de un dezechilibru organic ce necesita administrarea unor substante chimice care sa aduca organismul la o stare buna).