PASTILA DE CAP: De ce sa mergi la psiholog?

Va raspunde psihoterapeut Augustin Cambosie, vicepresedintele Federatiei Romane de Psihoterapie.

Elena, Iasi: Tatal meu are probleme si i-am zis ca ar fi bine sa mearga la un psiholog. El spune ca nu are nevoie de asa ceva, pentru ca nu este nebun. Aceeasi parere are si mama. Cum sa-i conving ca nu este nimic rusinos in asta? Trebuie precizat de la inceput ca psihologul nu se ocupa de oameni cu boli psihice, ci cu persoane care au probleme existentiale, frecvente la majoritatea dintre ei, pe care nu le putem depasi singuri. Cu bolile psihice majore se ocupa in schimb psihiatrii, care ofera un tratament constituit si din medicamente.

Psihoterapia consta in discutii structurate profesional, de o anumita maniera, ce vizeaza constientizarea problematicii de cel care apeleaza la psihoterapeut, plus luarea unor masuri concrete de schimbare a comportamentului. Unele persoane nu vor sa mearga la psiholog motivand ca au alaturi prieteni sau familie carora li s-ar putea confesa. Diferenta este ca acestia nu au pregatirea profesionala necesara. Acestia asculta si dau sfaturi in functie de cum considera ca ar face ei daca ar fi intr-o situatie similara. Psihoterapeutul incearca sa construiasca impreuna cu cel care apeleaza la el un comportament adaptativ pentru acea persoana, astfel incat sa se simta mai bine.

Lavinia, Bacau: As vrea sa-mi schimb serviciul, dar mi-e teama de nou. Cum sa-mi inving aceasta temere? Inainte de a lua o decizie, trebuie sa faci o analiza lucida. Aceasta nevoie de schimbare probabil ca nu vine din senin, ci poate fi un semn de plictiseala. Daca doar stai in sucul nemultumirii, risti sa iei o decizie proasta la un moment dat. Frica de nou trebuie depasita prin forte proprii. Poti merge si la un psiholog, pentru coatching. Acesta consta in depistarea partilor puternice ca sa inveti sa le vinzi mai eficient.