Directorul general al ANPC, Paul Anghel, a postat pe Facebook mai multe sfaturi privind cumpărarea produselor alimentare necesare în perioada sărbătorilor de Paște, punând un accent deosebit pe condițiile de comercializare în vederea protejării sănătății cumpărătorilor.
Pentru ca produsele pe care le cumpărați în această perioadă, premergătoare sărbătorilor pascale, să nu prezintă un pericol pentru sănătatea dumneavoastră, vă recomand să cumpărați produse alimentare perisabile numai din locuri amenajate și autorizate și care asigura condițiile igienico-sanitare specifice și unde aveți certitudinea că produsele sunt controlate sanitar-veterinar, spune directorul general ANPC, Paul Anghel.
”În contextul extinderii răspândirii noului coronavirus Covid-19 operatorii economici autorizați, care comercializează produse alimentare perisabile (carne de miel, peste, ouă etc.) trebuie să ia măsuri suplimentare menite să prevină răspândirea acestui virus și să protejeze sănătatea consumatorilor. Astfel angajații trebuie să fie dotați cu măști, mănuși de unică folosință, vizier sau ochelari de protecție”.
Paul Anghel prezintă câteva recomandări utile la cumpărarea produselor specifice Sărbătorile Pascale:
Comercializarea cărnii
- Achiziționarea cărnii (inclusiv a cărnii de miel) se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe ) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar. În aceste condiții aveți garanția unui produs sigur ce nu va va afecta sănătatea;
- Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu va poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să va afecteze sănătatea;
- Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mazguit, cu prezența mucilagiilor etc), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine etc. Carnea (miel) trebuie să prezinte la suprafață o pelicula uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune; mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt;
- Că o măsură de prevedere suplimentară este bine să observați la mielul cumpărat copită și dentiția specifice ierbivorelor ( la dentiție se va urmări în special lipsa caninilor).
- Se va acordă atenție prețului afișat și se va verifică concordanță dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;
- Carnea achiziționată sub formă refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu și se va depozita la frigider.
Comercializarea ouălor
- Achiziționarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate, autorizate!
Evitați cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic;
- Ouăle de consum trebuie să prezinte coajă, intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine, fără mirosuri străine;
- La spargerea oului, albusul trebuie să fie de consistentă densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș;
.Se va acordă atenție prețului afișat și se va verifică concordanță dintre prețurile afișate și cele marcate pe bonurile de casă.
Comercializarea vopselei de ouă
- Achiziționarea vopselei de ouă se va face numai din locuri autorizate!
- Se va citi cu atenție eticheta produsului, care trebuie să conțînă: numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare și dată durabilității minimale
Atenție ! Nu utilizați la vopsirea ouălor vopsea pentru alte destinații, precum cea tipografică sau cea pentru textile . Deși rezultatele sunt spectaculoase, utilizarea altor tipuri de vopsele , poate prezența un posibil pericol pentru sănătatea dumneavoastră.
Comercializarea produselor de patiserie (cozonaci, checuri etc.)
- Achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate!
- Spațiile de comercializare trebuie să fie în permanentă curate și bine întreținute;
- Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecție sanitară a produselor;
- Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf și de muște, fiind servite numai cu ustensile speciale; este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna;
- Pentru produsele de patiserie preambalate dată durabilității minimale este stabilită de producător și se va inscripționa pe eticheta/ ambalaj.
Comercializarea vinurilor
- Conținutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea și adresa producătorului, sau a importatorului sau a imbuteliatorului, volumul net, concentrația alcoolică, o informație privind lotul, dată durabilității minimale pentru băuturile alcoolice cu concentrația alcoolică mai mică de 10% vol.;
- Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conțină următoarele informații: categoria de calitate, indicația geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului, funcție de conținutul de zaharuri;
- Aspectul lichidului: culoare corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie.
- Marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementărilor în vigoare emise de Ministerul Finanțelor.
La cumpărarea produselor alimentare și, implicit a vinului , solicitați și păstrați bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriți să reclamați calitatea/siguranță unui produs.