Va raspunde: Gheorghe Mencinicopshi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Catalina, Constanta: Pastele de usturoi si sucul de rosii la cutiute care se gasesc in supermarketuri sunt bune? In ce cantitati ar trebui mancate? Daca va uitati pe eticheta acestor produse veti vedea ca, pe langa usturoi, au tot felul de emulgatori si conservanti. Efectul acestora este ca "omoara" celulele din tractul digestiv si interfereaza cu absorbtia vitaminelor. Incercati sa limitati pe cat posibil consumul de astfel de conservanti chimici de sinteza.
George Nedelcu, Bucuresti: Puteti sa-mi recomandati alimente care ajuta la refacerea oaselor dupa o interventie chirurgicala? Vitamina C este esentiala pentru regenerarea tendoanelor si nu numai. Mancati multe portocale, kiwi, macese, catina. Faceti sucuri in care sa puneti citrice, kiwi, sucuri de morcovi (morcovul contine betacaroten si vitamina A, care contribuie la absorbtia calciului) si consumati-le imediat dupa preparare.
Va mai sfatuiesc sa mancati peste gras sau conserva de sardina din segmentul superior (inclusiv oasele, care sunt o sursa de fosfor si calciu). Pe langa calciu, sardinele contin si vitamina D.
Pentru refacerea circulatiei venoase va recomand hrisca fiarta sau preparata ca pilaful. Avantajul acesteia este ca nu-si pierde calitatile prin fierbere, este foarte bogata in vitamina P, extrem de importanta pentru circulatia venoasa si permeabilitatea vasculara.
Ouale sunt bune, de asemenea, fiindca ele contin proteina de calitate, dar si carnea. Din cea de peste va recomand macroul (care contine de vreo zece ori mai mult omega 3 cu lant lung fata de somon). Acizii omega 3 au un excelent efect antiinflamator, cu efecte benefice pentru refacerea tesuturilor.