Diana Șerban, psiholog la Agenția Nașională Antidrog, a explicat pentru EVZ care sunt efectele utilizării cannabisului în scop medical în România, dar care sunt pașii de urmat în acest sens.
Evenimentul Zilei: - România este pregătită pentru utilizarea cannabisului în scopuri medicinale?
Diana Șerban: - Din punctul de vedere al Agenției Naționale Antidrog ca și coordonator al politicilor în materie, ceea ce pot să vă spun în acest moment este că există evidențe științifice, respectiv studii clinice, care demonstrează utilitatea folosirii cannabisului în scopuri medicinale. Acesta se poate utiliza în diferite patologii, cum ar fi patologiile oncologice, epilepsie și alte patologii asociate. În condițiile în care Ministerul Sănătății decide împreună cu alte instituții care au un rol important în utilizarea acestui produs, inclusiv Agenția Europeană a Medicamentului, ulterior Agenția Medicamentului din România, decide utilizarea acestui produs, din punctul nostru de vedere, strict pe prescrpția medicală pentru pacienții din această zonă, reprezintă un beneficiu.
Evenimentul Zilei: - Există vreo legătură între utilziarea cannabisului utilizat în scop midical și cel recreațional?
Diana Șerban: - Nu există nicio legătură directă între utilizarea cannabisului în scop medical și utilizarea acestuia în scop recreațional. Vorbim de un produs farmaceutic administrat pe bază de prescripție medicală. Altă discuție este legată de legalizare, în care România nu a intrat încă în ceea ce privește consumul recreațional de cannabis.
Evenimentul Zilei: - Cum se va implica Agenția Națională Antidrog în informarea oamenilor cu privire la utilizarea cannabisului în scopul medical?
Diana Șerban: - Din informațiile publice pe care le deținem, există o dezbatere la Ministerul Sănătății cu privire la beneficiile utilizării cannabisului în scopul medical. În aceeași măsură, Agenția Națională Antidrog are o poziție echidistantă bazată doar pe studii clinice, intenționează să găzduiască un cadru de dezbatere pentru tot ce înseamnă servicii medicale, organizații neguvernamentale, opinie publică. În acest moment lucrăm la o bază de date privind studiile clinice existente în spațiul european și în SUA, pentru a avea niște concluzii pertinente în momentul în care vom lansa dezbaterea publică.